Передплата 2024 «Добра кухня»

У Білорусі готують закон про заборону біло-червоно-білої символіки

  • 07.12.2020, 09:35
  • 539

Підконтрольний самопроголошеному президенту Республіки Білорусь Олександру Лукашенку парламент розробляє закон про "неприпустимість героїзації нацизму". Водночас влада не приховує, що цей документ передбачатиме відповідальність де-юре за заборонений наразі де-факто національний прапор, який став головним символом антипрезидентських протестів

Про це в ефірі білоруського державного телеканалу «ОНТ» заявила ексміністерка інформації, а нині депутатка Палати представників Лідія Ананич, передає Еспресо.TV.

За її словами, відповідний закон «з'явиться вже найближчим часом».

«Зважаючи на те, що Білорусь виступає проти нацизму й пособників нацистського режиму, будуть ухвалюватися подальші, зокрема і законодавчі акти, в питаннях неприпустимості героїзації цієї ідеології. Зараз йде процес активного напрацювання і, можливо, на весняну сесію ми матимемо комплексний документ. Хоча, я думаю, що він може з'явитися у парламенті вже найближчим часом», — зазначила вона.

Читайте також: Білоруська чемпіонка світу виступила проти Лукашенка: її виключили зі збірної

Слова Ананич наводилися у 7-хвилинному сюжеті вечірнього випуску новин «ОНТ» за суботу, 5 грудня 2020 року, під назвою «Прапори й символи колабораціоністів: як не допустити відродження ідей нацизму», повністю присвяченому тезі як російської, так і залежної від неї лукашенківської пропаганди щодо нібито тотожності «нацизму» та традиційної білоруської біло-червоно-білої символіки.

«Є підстави вважати, що документ, згаданий Лілією Ананич, передбачає відповідальність за використання біло-червоно-білого прапора. Наразі в Білорусі діє закон «Про протидію екстремізму», який забороняє нацистську символіку та атрибутику. Однак БЧБ-прапор, який використовували члени Спілки білоруської молоді під час Другої світової війни, не підпадає під його визначення. Новий закон може це «виправити», — робить висновок опозиційне Euroradio (Мінськ).

Схожі новини