Передплата 2024 «Добрий господар»

Ганьба космічного масштабу: Уруський заявив, що в України немає на орбіті жодного супутника

  • 06.12.2020, 16:10
  • 693

Всі дані Україна отримує з іноземних супутників Землі

На орбіті Землі немає жодного українського супутника, а всі дані країна отримує з іноземних пристроїв. Про це повідомив віцепрем'єр-міністр, міністр із питань стратегічних галузей промисловості України Олег Уруський в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Я вважаю, для нашої держави ганьба! Тому що ми говоримо про велику космічну державу Україна, говоримо про те, що у нас є КБ „Південне“, „Південмаш“, а в загальному підсумку зараз не маємо жодного супутника на орбіті, крім двох наносупутників, які запустили студенти із КПІ (Київський політехнічний інститут — ред.) імені Сікорського», — зазначив міністр.

За його словами, всі дані Україна отримує з іноземних супутників.

«Три роки у нас немає загальнодержавної космічної програми. Це вперше за всю історію України. Фінансується на сьогодні, щоб ви розуміли, 90 млн грн», — наголосив Уруський.

Водночас міністр додав, що наразі є проєкти хорошого супутника дистанційного зондування Землі. За його словами, разом із запуском можна вкластися у 20−30 мільйонів євро. Цей пристрій із хорошим розрізненням, однак не українського виробництва.

«Не наш. Із нашими якимись елементами. Я тут є прихильником того, що космічна програма повинна бути вибудована так, що вона для інтересів нашого споживача. Це програма загальноукраїнська. Це не програма для «КБ «Південного» і «Південмашу». У нас довгий час робилося так», — пояснив міністр.

Також Уруський зауважив, що на розгляд Кабміну було подано концепцію загальнодержавної космічної програми, яка передбачає не тільки державний сектор фінансування, а й залучення іноземних інвестицій.

«Ми її зараз внесли. Я думаю, що у цьому році ми схвалимо концепцію. І відразу ж тоді будемо погоджувати загальнодержавну програму», — додав він.

Схожі новини