Передплата 2024 «Добрий господар»

Україна може запровадити нові санкції проти Росії — Кравчук

  • 06.12.2020, 09:30
  • 592

Йдеться, зокрема, про відключення Росії від міжнародної розрахункової системи на території РФ

У разі відсутності прогресу в перемовинах по Донбасу Україна може ініціювати запровадження нових санкцій проти Росії. Про це заявив голова української делегації на перемовинах у межах Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Якщо до кінця року, якщо цього [прогресу в перемовинах] не станеться, то я думаю, початок нового року буде початком нового стандарту нашого розуміння ситуації, наших пошуків нових впливів і наших пропозицій щодо тиску на агресора», — сказав він.

Кравчук уточнив, що однією з форм такого тиску можуть бути «санкції, які називаються „міжнародна розрахункова система“». «Ми будемо це просити і вимагати. Ми будемо вимагати інших санкцій», — додав Кравчук, підкресливши, що Україна «не вимагатиме війни, оскільки це не входить у філософію демократичної України».

«Якщо Росія не хоче домовитись дипломатичним, політичним шляхом, ми маємо зробити все, щоб її примусили зупинити агресію і відновити територіальну цілісність України через спільний тиск світового товариства й України. А форми тиску ми знайдемо», — вважає голова української делегації в ТКГ.

Кравчук не уточнив, про яку міжнародну розрахункову систему йдеться. Один із можливих варіантів — SWIFT (Товариство всесвітніх міжбанківських фінансових телекомунікацій). Це міжнародна міжбанківська система обміну банківською інформацією та здійснення грошових переказів між банками з понад 200 країн світу.

У лютому 2015 року тодішній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Кемерон запропонував відключити Росію від системи SWIFT у разі, якщо режим припинення вогню на сході України провалиться. Утім сама система тоді відмовилася це робити, хоча ще у 2019 році російські банки начебто готувалися до такого розвитку подій.

У 2017 році система SWIFT фактично перестала діяти на території Криму, який із 2014 року перебуває у стані незаконної тимчасової окупації з боку Російської Федерації.

Схожі новини