Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Попит та пропозиція: експерти розповіли, які професії та навички будуть найбільш потрібні у найближчі роки

  • 05.12.2020, 18:50
  • 853

Аналітики-економісти прогнозують, що у найближчі 5 років із ринку праці можуть зникнути 85 мільйонів робочих місць, водночас розвиток технологій створить 97 мільйонів нових

Деякі професії ставатимуть дедалі більш непотрібними, тоді як попит на інші зростатиме. Про це йдеться у доповіді The Future of Jobs Всесвітнього економічного форуму за 2020 рік, передає Громадське.

Експерти підготували його на основі опитувань бізнес-лідерів і стратегів з управління персоналом з усього світу. У звіті фахівці розповіли про тенденції щодо робочих місць та навичок серед працівників на найближчі 5 років. Взяли до уваги, як не дивно, вплив пандемії на ринок праці та розвиток технологій.

Ринок праці

Загалом до 2025 року через автоматизацію процесів може зникнути 85 мільйонів робочих місць. Цьому посприяє і пандемія. Запровадження компаніями нових технологій змінить завдання, робочі місця і необхідні навички для потенційних працівників. Як зазначають роботодавці, через 5 років вони планують приблизно навпіл ділити роботу між людьми та машинами.

Водночас революція роботів, ідеться в дослідженні, створить 97 мільйонів нових робочих місць. Разом зі зростанням економіки з’являться і нові ролі в технологічних галузях (таких як штучний інтелект) та створенні контенту (наприклад, управління соцмережами та написання контенту). Нових вакансій більшатиме в галузях економіки даних та ШІ, проєктуванні, хмарних обрахунках і розробці продуктів.

Щодо навичок

До 2025 року найважливішими стануть аналітичне мислення, креативність і гнучкість. Аналітики зазначають, що цьогоріч серед навичок, що мають найбільший попит, з’явилося і вміння самоуправління.

Віддалена робота

У дослідженні зазначається, що вона нікуди не дінеться й у найближчі 5 років. Близько 84% роботодавців планують швидко оцифрувати робочі процеси й збільшувати кількість людей, які працюють віддалено. В бізнес-середовищі кажуть, що нині у них є можливість перевести 44% своїх співробітників на віддалену роботу. Водночас 78% роботодавців побоюються, що це може негативно позначитися на ефективності праці.

Схожі новини