Передплата 2024 «Добрий господар»

Причетних до насильства в Білорусі можуть притягнути до міжнародного трибуналу

  • 05.12.2020, 14:50
  • 560

У Європейському Союзі не виключають, якщо тих, хто застосовує насильство проти людей у Білорусі, не притягне до відповідальності держава, ЄС може розглядати проведення міжнародного трибуналу

Про це спеціальний представник Євросоюзу з прав людини Еймон Ґілмор заявив у інтерв'ю Deutsche Welle, передає НВ.

За його словами, міжнародні трибунали зазвичай працюють як додатковий механізм. Тобто їх створюють лише в ситуаціях, коли держава або не хоче, або не може притягнути до відповідальності людей, які застосовували проти протестувальників силу та насильство.

Ґілмор наголосив, що за кожне порушення прав людини в Білорусі причетні мають понести відповідальність, але про це повинна в першу чергу попіклуватися сама Білорусь.

«Якщо ж держава цього не робить, то потрібно знайти альтернативні методи, наприклад, міжнародні механізми. Але зараз головне завдання — зупинити репресії проти мирних протестувальників. І необхідно зібрати докази вини тих, хто катував людей», — підсумував спецпредставник ЄС.

Після масових фальсифікацій на виборах президента Білорусі 9 серпня по всій країні почалися протести і страйки.

Білоруси вимагають нових, чесних виборів і звільнення політв'язнів.

У ході жорсткого розгону антиурядових мітингів загинули щонайменше четверо протестувальників. Силовики застосовували проти учасників протестів сльозогінний газ, водомети, світло-шумові гранати і гумові кулі, їх жорстоко били.

Схожі новини