Передплата 2024 «Добрий господар»

Порошенко висловив стурбованість недофінансуванням ЗСУ

  • 04.12.2020, 19:12
  • 639

Україна як держава, що стримує російську агресію, не має права виділяти на Збройні Сили менше 3% ВВП

Про це заявив п’ятий Президент, лідер «Європейської Солідарності» в ексклюзивному інтерв’ю Сергію Висоцькому на телеканалі «Еспресо». Порошенко зазначив, що проєкт Бюджету на 2021 рік не відповідає цій вимозі, а пріоритетом владної більшості є збільшення кошторису МВС, СБУ та інших силових структур.

«Ми не просто країна, яка прагне членства у Північноатлантичному блоці. Ми країна, яка перебуває у стані війни, яка 2014 рік зустріла із розграбованими Збройними силами і де-факто з відсутністю армії. І це вже визнано всіма — що за п’ять років ми створили армію, яка займає 10-те місце в Європі за рівнем боєздатності за оцінками найкращих світових, найавторитетніших військових експертів», — наголошує Порошенко.

П’ятий Президент зазначає, що у 2019−2020 роках були згорнуті програми, започатковані за його каденції.

«Ми як зіштовхнулися зі стіною — абсолютна більшість програм, які ми започаткували, наприклад, питання речового забезпечення, зірвані. Тендери, починаючи від військового взуття і закінчуючи бронежилетами, починаючи від кевларових шоломів і закінчуючи зимовим обладнанням. Були зірвані програми будівництва гуртожитків для військовослужбовців-контрактників, де залишилось профінансувати лише 20%. Зірвано будівництво полігонів», — констатує Порошенко.

Найбільш небезпечним на його думку є критичне недофінансування державного оборонного замовлення. «Розроблені спеціальні проєкти, які нами були презентовані і доведені до постановки на озброєння — це і ракети „Вільха“, і крилаті ракети „Нептун“, і сучасна протитанкова зброя, і новітні системи радіоелектронної боротьби і багато іншого — просто не були пущені в серію. А вони мали бути зроблені у 2020 році», — зауважує лідер «Європейської Солідарності».

«Чому так трапляється? Тому що армія сьогодні не є пріоритетом ні президента, ні керівної владної команди. Президент боїться власну армію, власних військовослужбовців, президент боїться ветеранів, боїться парадів. Президент не розуміє, чому це так важливо», — переконаний Петро Порошенко. Він наголосив, що формальні 5% на безпековий сектор перерозподіляються не на користь армії, яка стоїть на передовій війни проти російської агресії.

«Якщо перейти до цифр, то на Збройні сили України має йти більше 3% ВВП. А на решту силових підрозділів — менше 2%. І це правило просто руйнується. На сьогоднішній день збільшується фінансування лише в МВС, СБУ, Генпрокуратури, ДБР. Причому збільшується одразу ж у два рази, на 40%, 60%», — говорить Порошенко.

«Звичайно, ми будемо не просто не голосувати за це, а й боротися проти цього. Ще можна щось поправити, ще, може, щось почують. Держава, яка нездатна нагодувати власну армію, буде годувати чужу. І ми це вже дуже добре знаємо на прикладі Криму і Донбасу», — резюмує лідер опозиції.

Схожі новини