Передплата 2024 «Добра кухня»

Серцю – не до куріння

Про ризик раку, емфіземи, бронхіту прекрасно знають багато курців, але набагато більше їх помирає від ішемічної хвороби серця

Більшість тих, хто виявляється жертвою цієї хвороби в середньому віці, до цього курили. І смертельний результат інфаркту міокарда частіше загрожує саме курцеві.

Ось про що повинні пам’ятати курці: сигарети прискорюють звуження артерій; на цілих 15% зменшується вміст кисню у їхній крові; прискорюючи звуження кро­воносних судин і змушуючи серце скоро­чуватися частіше, куріння перевантажує всю серцево-судинну систему; у жінок, які курять, частіше народжуються діти з вро­дженими вадами; сигарети старять. Навіть «найслабші» сигарети збільшують ризик захворювань. У будь-якому тютюновому димі міститься окис вуглецю, через що ку­ріння прискорює розвиток атеросклерозу. Чи можна виправити шкоду, завдану своє­му здоров’ю курінням? Так. Ризик інфаркту міокарда або інсульту починає зменшува­тися відразу, щойно людина кидає курити. З першого ж дня. Через кілька років ризик захворювання у тих, хто кинув курити, буде не більшим, ніж у тих, хто ніколи не курив.

Що слід зробити?

  1. Потрібно серйозно зважитися кинути курити. Не намагайтеся кинути, якщо ви до цього не готові. Нерішучі спроби, швидше за все, приречені на провал.
  2. Виробіть план. Якщо ви твердо вирі­шили покінчити з цією шкідливою звичкою, варто приєднатися до групи людей, що ки­дають курити. Так ви одержите підтримку колективу.
  3. Забезпечте собі психологічну під­тримку.

Схожі новини