Передплата 2024 «Добрий господар»

Новий вид сканування виявив страшні наслідки COVID-19

  • 03.12.2020, 10:55
  • 2 645

Так званий тривалий COVID-19 може супроводжуватися легеневими аномаліями, які вдалося зафіксувати в деяких пацієнтів через три місяці після інфікування

Відповідні результати показало дослідження Оксфордського університету, передає ВВС. Учені застосували на 10 пацієнтах віком від 19 до 69 років новий метод сканування легень — за допомогою газу ксенон.

Під час традиційного обстеження якихось аномалій не виявили. Однак ксеноновий метод, який передбачає вдихання газу під час магнітно-резонансної томографії (МРТ), показав значні пошкодження легеневої тканини.

Вісім добровольців із десяти мали задишку й підвищену стомлюваність навіть через три місяці після коронавірусу, хоча жоден із них не потрапляв до реанімації й не потребував вентиляції легенів. У цих добровольців знайшли ділянки легеневої тканини, де повітря погано надходило в кров.

Темні ділянки – ті частини легенів, де повітря насилу транспортується в кров. Перший знімок – здорові легені, другий – пошкоджені коронавірусом. Джерело: BBC
Темні ділянки – ті частини легенів, де повітря насилу транспортується в кров. Перший знімок – здорові легені, другий – пошкоджені коронавірусом. Джерело: BBC

«Я очікував певного ураження легень, але не настільки серйозного», — сказав професор Ферґюс Ґлісон, який очолював дослідження.

Читайте також: Вчені зробили резонансну заяву про імунітет до коронавірусу: нове дослідження

Докторка Шеллі Ґейлз вважає, що до 10% тих, хто переніс COVID-19, можуть мати певну форму пошкодження легенів і тривалі симптоми коронавірусу.

Результати спонукали вчених запланувати подібні дослідження в більших масштабах. Новий метод планують застосувати ще на 100 пацієнтах, які не потрапили до лікарні й не мали серйозних симптомів COVID-19.

Схожі новини