Передплата 2024 ВЗ

Небесну Сотню поминатимуть ще й Дзвоном Гідності

Про день народження кожного із Героїв Небесної Сотні, які загинули під час Євромайдану, українцям нагадуватиме Дзвін Гідності

Його у сьому річницю масових протестів проти диктатури Януковича встановлено у Києві на колишній вулиці Інститутській, біля стели полеглим. Дзвін відбиватиме вік розстріляних майданівців, символізуватиме вічну пам’ять про тих, хто поклав своє життя за вільну і демократичну державу.

Першими у Дзвін Гідності вдарили дружина убитого майданівця Наталія Бойків, директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, керівник Музею Революції Ігор Пошивайло, ректор духовної семінарії Петро Жук, який освятив реліквію.

70-кілограмовий бронзовий дзвін за проєктом дизайнера Олександра Бриндікова виготовив майстер-дзвонар Сергій Назаревич, у послужному списку якого «голоси» для багатьох київських храмів. Це він є автором Дзвона Пам’яті біля Міністерства оборони, мелодією якого поминають загиблих учасників російсько-української війни. Крім державних інституцій, до появи ще одного символу Майдану долучилися коштами представники української діаспори у США.

Для виготовлення Дзвона Гідності підібрано сплав металів, який видає особливий — жалібно-урочистий звук. «Майдан об’єднав людей. Так само сьогодні нас із нашими загиблими захисниками єднає дзвін, — розповіла журналістам після церемонії відкриття Наталія Бойків. — Я розмовляла із дзвонарем. Не хотіла, щоб звук був тужливим. Хотіла, щоб це був дзвін перемоги і торжества. Україна достатньо наплакалася, а перемагати ще потрібно».

2 грудня Дзвін Гідності пролунав у пам’ять про народженого у цей день майданівця із Житомирщини — інженера-програміста Павла Мазуренка.

Цей дзвін нагадуватиме українцям про Героїв Майдану. 
Цей дзвін нагадуватиме українцям про Героїв Майдану. 

Схожі новини