Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Пуансетія цвіте взимку: як обрати «різдвяну зірку»

  • 01.12.2020, 20:00
  • 925

Свято наближається. Про це нам сповістить цвітіння пуансетії – “молочаю прекрасного”. Гарні червоні, рожеві, білі, кремові та зелені суцвіття цієї декоративної рослини з’являються перед новорічно-різдвяними святами. Розташована на видному місці у вітальні, холі чи їдальні, пуансетія, безперечно, стане центром уваги

Щоб якнайдов­ше зберегти куплену пуан­сетію в її найчарівнішо­му вигляді, горщик із рослиною ставлять на сонячне підвіконня, за­безпечивши постійну температуру близько +20 градусів. Ґрунт під­тримують зволоженим. Рослину оберігають від протягів.

Купуючи рослину, звертають увагу на розташовані в середині загального суцвіття ма­ленькі жовті центральні пуп’янки. Рослина буде довше цвісти, якщо вони не розкриті. Ба­жано, щоб рослина не стояла надворі або в холодному приміщенні. Везти додому росли­ну потрібно обережно: уникати холоду та про­тягів. Вдома ставлять на добре освітлюване місце.

Пуансетію багато хто вважає однорічною рос­линою, і після цвітіння її переважно викидають. Щоб пуансетія знову за­цвіла на наступне Різдво, потрібно ретельно дотри­муватися міжсезонного режиму життя квітки.

Тож коли листя опа­де, стебла обрізають на висоті 10 см від рівня ґрунту. Горщик ставлять у прохолодне місце і майже не підливають. На початку травня (як тільки рослина відно­вить свою активність) її поливають і пересаджу­ють в інший горщик із частиною старого ґрун­ту. Продовжують помір­но поливати, поки не з’являться нові пагони. Регулярно підживлюють пуансетію добривами, які можна купити у квіт­кових магазинах. Після цього обрізають зайві пагони та залишають лише 4−5 найсильніших. Обрізані пагони можна використати на початку літа як черешки, з яких потім виростуть нові мо­лоді рослини.

З кінця вересня важ­ливо дотримуватися ре­жиму освітлення. Ввече­рі рослину накривають темним поліетиленовим пакетом, що не пропус­кає світла. В ідеалі рос­лина повинна проводи­ти в цілковитій темряві 14 годин на добу. Такий режим зберігають про­тягом 8 тижнів, а потім повертаються до по­переднього, зимового режиму. Після такого ретельного догляду на Різдво пуансетія знову зацвіте…

Галина Липовецька для газети «Добрий господар»

Схожі новини