Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Починаємо підготовку до свят: традиційний німецький різдвяний кекс - штолен

  • 01.12.2020, 20:30
  • 17.3K

Цей довгастий пиріг, вкритий зверху білою пудрою, символізує немовля Ісуса, загорнутого у білі пелюшки

Щоб смак і аромат штолена був найбільш виразним, його потрібно вистояти близько місяця. Тому пекти цей різдвяний кекс бажано на початку грудня. Та обережно! Вам буде дуже важко втриматися, щоб не з’їсти все негайно, тому краще печіть одразу дві порції.

Ця випічка може бути як дріжджовою, так і бездріжджовою.

Класичний рецепт Дрезденського штолена (з дріжджами)

Тісто цього кекса солодке і жирне, підіймається воно важко, тому важливо дати йому настоятися і дочекатися, поки опара гарно підійде. Тісто має збільшитися, тільки потім його обминають. Штолен перед випічкою повинен полежати і трохи збільшитися.

Інгредієнти на 2 кекси:

  • 200 г вершкового масла (150г для тіста і 50 г для просочування)
  • 2 яйця
  • цедра 2 лимонів
  • 300 г суміші цукатів, родзинок, горіхів (мигдаль)
  • 100 мл рому
  • 500 г (+2 столові ложки для опари) борошна
  • 0,2л молока
  • 200 цукру (з них 150 г в тісто, 50 г у вигляді цукрової пудри для посипання)
  • 1/5 чайної ложки солі
  • 1ч ложка сухих дріжджів (або як написано на упаковці з розрахунку на 500 г борошна)
  • Спеції (всього спецій разом 1ч.л.): ваніль, мелений імбир, мелений мускатний горіх.

Приготування:

  1. Влити 100 г рому в суміш із цукатів, родзинок і горіхів і настояти 6−12 годин
  2. Перемішати 150 г цукру, всі сухі спеції, ваніль, цедру лимонів і сіль.
  3. 150 г масла нагріти до кімнатної температури, воно повинно бути м'яким (масло можна трохи нагріти, але так, щоб воно не перетворилося на топлене).
  4. Половину молока (100 мл) добре перемішати з яйцями.
  5. Готуємо опару: 100 мл теплого молока (35 градусів) гарненько перемішуємо з дріжджами, з 2 ст.л. борошна і з 1 ст. ложкою цукру, відставляємо на 20 хв в нехолодне місце без протягів (наприклад шафа, мікрохвильова піч, каструля з кришкою).
  6. З підготовлених сумішей готуємо тісто: змішуємо масло, цукор зі спеціями, молоко з яйцями, опару, що вже підійшла, і 500 г борошна.
  7. Змащуємо долоні олією. Вимішуємо тісто близько 10 хвилин. Воно повинно стати еластичним і не приставати до рук.
  8. Тісто буде трохи клеїтися, адже воно солодке і вологе. Головне, щоб не прилипало до долонь шматками на дотик. Забивати борошном, додаючи багато зайвої, не рекомендується — тісто після випічки буде сухим і несмачним.
  9. Ставимо тісто в тепле місце, щоби підійшло, приблизно на 2 години (можна поставити ємність з тістом в теплу воду (близько 36−38 градусів)
  10. Тісто, що підійшло, обминаємо і додаємо замочені та проціджені родзинки з цукатами і горіхами. При вимішуванні тіста змащуйте руки олією.
  11. Ділимо тісто на 2 частини, щоб вийшли два кекси.
  12. Розкачуємо тісто в 1 см у формі овалу.
  13. Складіть тісто вдвоє. Верхню частину загорніть ще раз.
  14. Викладаємо штолен на змащений олією пергамент, необхідно дати тісту трохи зійти — залишаємо штолен на 30−40 хв.
  15. Випікаємо близько 1 години за температури 160 градусів.
  16. Розтоплюємо 50 г вершкового масла
  17. Як тільки штолен буде готовий (перевірити можна дерев'яною паличкою — вона має бути сухою), щедро змастити маслом всю поверхню штолена, крім низу.
  18. Густо посипати цукровою пудрою.
  19. Коли кекс охолоне, загорніть його у пергамент, а потім у фольгу, і приберіть у сухе місце настоюватися.
  20. Перед подачею посипте ще раз цукровою пудрою.

Різдвяний штолен без дріжджів (рецепт від Євгена Клопотенка)

Інгредієнти:

  • 300 г борошна
  • 50 г смаженого мигдалю
  • 1 ч. л. розпушувача
  • 1 ч. л. ванільного цукру
  • 150 г цукру
  • 1 ст. л. цукрової пудри (для посипання)
  • 0,5 ч. л. кардамону (молотий)
  • 150 г кисломолочного сиру
  • 50 г цукатів
  • 50 г родзинок
  • 50 г вишні (в'ялена)
  • 1 шт. яйце
  • 1 дрібка солі
  • 100 г вершкового масла
  • 100 мл коньяку або рому
  • 1 апельсин

Для сиропу

  • 150 мл води
  • 3 зірочки анісу
  • 100 г цукру

Приготування:

  1. Цукати (50 г), родзинки (50 г) і в'ялену вишню (50 г) замочіть в коньяку або ромі на 20 хвилин. Залишки рідини злийте. Мигдаль (50 г) перебийте в борошно в чаші блендера або в кавомолці. Змішайте в мисці пшеничне борошно, мигдалеве борошно, цукор, сіль, ванільний цукор, розпушувач, мелений кардамон. Перемішайте ложкою до отримання однорідної маси.
  2. Додайте яйце, сир, розм'якшене вершкове масло, сік половини апельсина. Розігрійте духовку до 180 градусів.
  3. Додайте до тіста попередньо замочені цукати і добре перемішайте. Має вийти пластичне тісто. Якщо воно вийшло дуже сухим, додайте ще трохи апельсинового соку.
  4. Натріть до тіста цедру одного апельсина і ще раз добре замісіть, щоб цедра рівномірно розподілилася.
  5. Сформуйте штолен у формі довгастої хлібини і викладіть на деко, застелене пергаментом. Випікайте в розігрітій духовці 40−45 хвилин. Поки штолен випікається, приготуйте сироп. Змішайте в сотейнику 100 г цукрової пудри і 150 мл води, додайте 3 зірочки анісу і доведіть практично до кипіння. Проваріть сироп на мінімальному вогні близько 10 хвилин, зніміть з вогню і дайте застигнути.
  6. Готовий штолен дістаньте з духовки, дайте охолонути, просочіть сиропом (можна полити сиропом з ложки або змастити штолен кілька разів за допомогою кулінарного пензлика). Посипте штолен цукровою пудрою. За бажанням прикрасьте під час подачі анісом і апельсиновою цедрою.

Схожі новини