Передплата 2024 «Добрий господар»

Нове лихо: у США побоюються нашестя ящірок розміром із собаку

  • 30.11.2020, 15:35
  • 21K

У США розплодилися інвазивні американські (або аргентинські) ящірки тегу розміром з собаку. Вони становлять загрозу для найрізноманітніших мешканців дикої природи

Про це повідомляє National Geographic.

Видання пише, що тегу вперше потрапили в регіон більше десяти років тому і почали поширюватися в Південній Флориді. Але тепер вони з’явились і в інших штатах регіону, зокрема були помічені в Джорджії, Південній Кароліні, Техасі, Луїзіані та Алабамі.

«Весь південь Сполучених Штатів у небезпеці. На більшій частині цієї території клімат, який підходить для тегу», — говорить біолог Геологічної служби США (USGS) Емі Якель Адамс.

Для вчених харчові звички тегу викликають найбільше занепокоєння. Ящірки, які ростуть в Південній Америці і досягають чотирьох футів в довжину, споживають все: від яєць і дрібних птахів до низькорослих фруктів. У Венесуелі їх називають лобо-поллеро, або «курячий вовк» — за звичку красти яйця з курників.

Читайте також: У сіті херсонських рибалок потрапила екзотична тварина (відео)

У США вони створюють додаткову небезпеку для яєць східної змії індиго, що знаходиться під загрозою зникнення.

Захист місцевої дикої природи є серйозною проблемою в Джорджії, де тегу були помічені в округах Таттналл і Тумбс.

«Окремі особини мали довжину від двох до трьох футів. Розтини показують, що всі тегу поїдали місцеві рослини і тварин, зокрема жаб, різних комах і мускадінів. Це вказує на те, що ці особини є дикими, вільно бродять і добувають їжу.

Важливо, щоб цей вид не прижився в нашому штаті", — говорить професор біології Південного університету Джорджії Ленс Макбрайер.

За словами вченого, клімат — ключова причина, через яку у тегу є хороші шанси на поширення на південному сході, оскільки їхній рідний регіон розташований приблизно на тій самій широті.

Схожі новини