Передплата 2024 «Добра кухня»

Традиційна квашена капуста із незвичним присмаком

  • 28.11.2020, 20:30
  • 22.6K

Рецепт квашеної капусти вкрай простий — нарізати капусту і додати трохи солі, гарненько перемішати, пом'яти руками і через кілька днів за кімнатної температури капуста готова

У багатьох є свої рецепти, особливі поєднання, правильні сорти капусти і рекомендований розмір діжок або відер, щоб у них квасити.

Що ж відбувається з капустою? Як вона стає з простого городнього овочу незамінною зимовою закускою і символом святкового столу? А вся справа в молочнокислому бродінні. Саме воно, плюс сіль, змінюють текстуру, формують смак і нейтралізують сторонню шкідливу для нас мікрофлору, бактерії та інші цвілі. Але в хімію процесів ми заглиблюватися не будемо, а ось у різноманітність рецептів — із задоволенням, пише ТСН.

Базовий рецепт квашеної капусти:

  • На 1 кг капусти
  • 150 г моркви
  • 1 ст. ложка солі

Але спробуйте і такі варіанти:

  • замінити моркву журавлиною або будь-якою кислою ягодою;
  • додати до моркви солодкий болгарський перець;
  • додати кисле яблуко (Антонівку або Ренет Симиренка) або айву;
  • додати кімчі або іншу вашу улюблену азійську спецію.

А які нюанси з тарою, в якій заквашуєте капусту! Скляні банки, дерев'яні діжки, емальовані відра, пластикові бокси…

Ну, а щодо сортів капусти все більш одноманітно — щільна важка зимова капуста буде кращою. Наприклад, сорт Кам'яна голова.

А коли капуста готова, заправити її домашньою, ароматною рослинною олією, додати туди трохи зеленої і трохи червоної солодкої цибулі.