Традиційна квашена капуста із незвичним присмаком
- 28.11.2020, 20:30
- 22.6K
Рецепт квашеної капусти вкрай простий — нарізати капусту і додати трохи солі, гарненько перемішати, пом'яти руками і через кілька днів за кімнатної температури капуста готова
У багатьох є свої рецепти, особливі поєднання, правильні сорти капусти і рекомендований розмір діжок або відер, щоб у них квасити.
Що ж відбувається з капустою? Як вона стає з простого городнього овочу незамінною зимовою закускою і символом святкового столу? А вся справа в молочнокислому бродінні. Саме воно, плюс сіль, змінюють текстуру, формують смак і нейтралізують сторонню шкідливу для нас мікрофлору, бактерії та інші цвілі. Але в хімію процесів ми заглиблюватися не будемо, а ось у різноманітність рецептів — із задоволенням, пише ТСН.
Базовий рецепт квашеної капусти:
- На 1 кг капусти
- 150 г моркви
- 1 ст. ложка солі
Але спробуйте і такі варіанти:
- замінити моркву журавлиною або будь-якою кислою ягодою;
- додати до моркви солодкий болгарський перець;
- додати кисле яблуко (Антонівку або Ренет Симиренка) або айву;
- додати кімчі або іншу вашу улюблену азійську спецію.
А які нюанси з тарою, в якій заквашуєте капусту! Скляні банки, дерев'яні діжки, емальовані відра, пластикові бокси…
Ну, а щодо сортів капусти все більш одноманітно — щільна важка зимова капуста буде кращою. Наприклад, сорт Кам'яна голова.
А коли капуста готова, заправити її домашньою, ароматною рослинною олією, додати туди трохи зеленої і трохи червоної солодкої цибулі.