Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вірмени випадково спалили село, яке не потрібно було повертати Азербайджану

  • 26.11.2020, 20:20
  • 850

Історією про те, що вірмени, які втікають з близьких до Нагірного Карабаху регіонів палять свої домівки, мабуть, вже нікого не здивуєш. Та доволі неординарний випадок стався в селі Чарактар, адже його спалили повністю. Та потім з'ясувалося, що за домовленостями, це село залишається за Вірменією

До слова, винен у цьому вийшов уряд Вірменії, який неправильно трактував власноруч підписані угоди. Про це у своєму фейсбуці розповів вірменський політолог Самвел Меліксетян.

Вірменський уряд опублікував список населених пунктів, які вірмени повинні були покинути. У списку було й село Чарактар. Тож його жителі почали спалювати й демонтувати власні домівки, що могли — забирали з собою.

Фактично село знищили повністю. До слова, це саме те село, кадри спалення домівок в якому побачив без перебільшення увесь світ. Та, як з'ясувалося, це була дурна й безглузда помилка.

Читайте також: У Франції пенсіонер підірвав пів будинку у гонитві за мухою

Кельбаджарський район, де розташоване село Чарактар, перейшов під контроль Азербайджану з 25 листопада. Та ні російські миротворці, ні азербайджанські військові в нього не увійшли.

«Хто буде відповідати за це неподобство? Мабуть, міністри освіти або економіки, які вже покинули посади. Мабуть, винне саме село, а не верховний осел», — заявив Самвел Меліксетян.

Він також підкреслив, що схожа історія вийшла з селом Аканаберд. Втім, там жило значно менше людей.

Чому так сталося?

Усе через особливості угоди, яку підписали Азербайджан і Вірменія. Домовленість і справді передбачає, що весь Кельбаджарський район, до якого входить село Чарактар, мав перейти під контроль Азербайджану.

Та є один важливий нюанс — за поділом часів СРСР, а не сучасним. Тобто за тим, який був на початку війни. Тоді ж село входило до Агдеринського району, тож домовленості двох держав його не стосувалися.

Схожі новини