Передплата 2024 ВЗ

Вино з… пральної машини

Допомагаючи приятелю зби­рати врожай на дачній ділянці масиву «Веснянка», котра неподалік міста Ківерців, я дуже здивувався, побачив­ши, що сусід, лучанин Іван Дахновський, привіз старень­ку радянську пральну машину «Рига». Не міг повірити, що чоловік займеться пранням, адже до найближчої сільської криниці – близько кілометра

Та невдовзі із неве­ликого садового буди­ночка Івана Григоро­вича донісся шум двигуна «пралки». Цікавлюся в гос­подаря, що ж робить допо­топна техніка.

— У бак пральної машини я засипав ягоди винограду, — з обличчя пана Івана зійшла лукава посмішка. — На дно барабана встановив виго­товлену власноруч тертку з дрібними зубчиками. Вона подрібнює плоди. А завдя­ки центробіжній силі відбу­вається відтискання соку. Таким чином переробляю й іншу садовину: яблука, гру­ші, сливи, вишні, черешні, малину, смородину тощо.

Вихід «продукту» з імп­ровізованої соковижимал­ки значно більший, ніж від сучасної. До того ж процес переробки скорочений, а приготовлений за цією технологією сік — чистіший, прозоріший і солодший.

Але умілець наголосив, що далеко не кожну праль­ну машину можна застосо­вувати аналогічним чином.

— Насамперед її ємність повинна бути зі сталі-не­ржавійки.

— Пластикові баки не під­ходять, — зауважив він. — Не годяться і сучасні імпорт­ні машини-автомати. А от радянські «пралки» наче спеціально створювалися для відтискання соків. Про­те далеко не всі дачники це второпали…

Одну частину соку Іван Григорович консервує на зиму, з іншої готує вино. Протягом години він пере­робив у такий спосіб до два­дцяти відер зібраних ягід.

Цього дня чоловік зливав сік із бака шлангом у дубо­ву бочечку на доброджу­вання. А вичавивши руками «м'язку», яку дістав із бара­бана пральної машини, став готувати виноматеріал.

Новатор розповів, що використовує свою «прал­ку» для виготовлення до­машнього вина вже понад двадцять років (за стільки часу вона жодного разу не псувалася). Тож береже цю «техніку» як найдорожчу річ.

Схожі новини