Вино з… пральної машини
Допомагаючи приятелю збирати врожай на дачній ділянці масиву «Веснянка», котра неподалік міста Ківерців, я дуже здивувався, побачивши, що сусід, лучанин Іван Дахновський, привіз стареньку радянську пральну машину «Рига». Не міг повірити, що чоловік займеться пранням, адже до найближчої сільської криниці – близько кілометра
Та невдовзі із невеликого садового будиночка Івана Григоровича донісся шум двигуна «пралки». Цікавлюся в господаря, що ж робить допотопна техніка.
— У бак пральної машини я засипав ягоди винограду, — з обличчя пана Івана зійшла лукава посмішка. — На дно барабана встановив виготовлену власноруч тертку з дрібними зубчиками. Вона подрібнює плоди. А завдяки центробіжній силі відбувається відтискання соку. Таким чином переробляю й іншу садовину: яблука, груші, сливи, вишні, черешні, малину, смородину тощо.
Вихід «продукту» з імпровізованої соковижималки значно більший, ніж від сучасної. До того ж процес переробки скорочений, а приготовлений за цією технологією сік — чистіший, прозоріший і солодший.
Але умілець наголосив, що далеко не кожну пральну машину можна застосовувати аналогічним чином.
— Насамперед її ємність повинна бути зі сталі-нержавійки.
— Пластикові баки не підходять, — зауважив він. — Не годяться і сучасні імпортні машини-автомати. А от радянські «пралки» наче спеціально створювалися для відтискання соків. Проте далеко не всі дачники це второпали…
Одну частину соку Іван Григорович консервує на зиму, з іншої готує вино. Протягом години він переробив у такий спосіб до двадцяти відер зібраних ягід.
Цього дня чоловік зливав сік із бака шлангом у дубову бочечку на доброджування. А вичавивши руками «м'язку», яку дістав із барабана пральної машини, став готувати виноматеріал.
Новатор розповів, що використовує свою «пралку» для виготовлення домашнього вина вже понад двадцять років (за стільки часу вона жодного разу не псувалася). Тож береже цю «техніку» як найдорожчу річ.