Передплата 2024 «Добра кухня»

Додон намагався оскаржити результати виборів у Молдові фейковими відео

  • 21.11.2020, 18:55
  • 595

Президент Молдови Ігор Додон, який хотів переобратися на другий термін, подав до суду 3 позови щодо нібито фальсифікацій на виборах. Зокрема, політик заявив про підкуп молдаван, які голосували за кордоном

Додон надав «докази» — відео поганої якості, які у день виборів, 15 листопада, з'явилися у мережі. Про це повідомляє Zdg.md.

«Було подано кілька апеляцій, і логічно подати ці апеляції. Ви бачили шахрайство в країнах ЄС, ви бачили транспортування виборців. Тому зрозуміло, що ці питання є, але ми будемо йти за законною процедурою», — сказав Додон.

Апеляційний суд Кишинева визнав усі 3 скарги Додона неприйнятними. Водночас дві з них ще може розглянути Верховний суд не пізніше 21 листопада.

Про які «порушення» заявив Додон

Одна зі скарг стосувалася втручання іноземців у виборчу кампанію. Мовиться про президента Румунії Клауса Йоганніса, прем'єра Румунії Людовика Орбана та голови німецького Християнсько-демократичного союзу Аннегрет Крамп-Карренбауер. Судді вже відхилили скаргу, однак вона ще може бути оскаржена у Верховному суді.

Крім того, адвокати Додона поскаржилися на нібито перешкоджання доступу на виборчі дільниці молдаван, які мешкають на лівому березі Дністра. Суд також визнав скаргу неприйнятною.

Читайте також: Як президентці змінити парламентську Молдову?

Третя скарга стосувалася нібито підвезення виборців на дільниці під час другого туру виборів. За словами Додона, 15 листопада, у медіапросторі з'явилися відео, які свідчили про порушення чинного законодавства.

Зокрема, політик посилається на телеграм-канал «Люстрація» і на те, що на відео, мовляв, можна побачити централізоване перевезення виборців і їх підкуп за 700 «придністровських рублів».

Крім того, за даними видання, адвокати Додона надали фейкові відео як докази про організоване підвезення виборців на дільниці у Вероні, а також про підкуп на користь Маї Санду у Лондоні. Судді вже відхилили ці позови.

Схожі новини