Передплата 2024 «Добре здоров’я»

COVID і діджиталізація: з’являться реєстри запасів кисню в лікарнях та е-скерування на ПЛР

  • 20.11.2020, 18:10
  • 646

В Україні запрацюють нові сервіси для протидії поширенню коронавірусу, зокрема чатбот для координації госпіталізацій, графіки вільних місць у лікарнях та електронні направлення на ПЛР-тестування

Про це під час онлайн-брифінгу розповів віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Так, відомство разом з урядом працює над цифровізацією збору інформації про факти й підозри випадків інфекційних захворювань. Це дозволить швидше планувати розширення лікарень, забезпечення персоналом та закупівлі ліків.

Зокрема Мінцифри спільно з МОЗ у режимі реального часу через чатботи та дашборди збиратимуть дані про наявність місць, госпіталізованих та виписаних пацієнтів, запаси кисню в лікарнях. Інформація показуватиметься для диспетчерів швидких та сімейних лікарів. Це дозволить медикам розуміти, куди можна направляти пацієнта на госпіталізацію.

Також Мінцифри вдосконалює мобільний застосунок для контролю самоізоляції «Вдома». Там люди зможуть вказувати свої симптоми, які оброблятиме Центр громадського здоров’я. Це розвантажить сімейних лікарів, а також дасть змогу оперативно відстежувати інформацію про погіршення стану здоров’я.

Також з’являться електронні скерування на ПЛР-тестування. Наразі це вже працює у поліклініках. На черзі — лікарні швидкої допомоги та стаціонарні лікарні. У такий спосіб медики зможуть оперативно відстежувати інформацію про результати тестування та терміни дії тесту.

Окрім іншого, відомство розробляє систему QR-кодів, що допомагатиме українцям зрозуміти, чи мали вони контакт із носієм коронавірусної інфекції у громадських місцях. Система QR-кодів потенційно працюватиме у громадських закладах, де епідеміологічно вищий ризик поширення COVID-19.

Схожі новини