Передплата 2024 ВЗ

Квашена капуста – апетитна, хрустка, з кислинкою...

  • 20.11.2020, 19:00
  • 1 516

Рідко можна зустріти людину, байдужу до цієї традиційної домашньої страви

Наші предки були впевнені, що квашена капуста є джерелом здоров’я і надзвичайної сили, а взимку та навесні цей продукт уберігав від авітамінозу. Крім того, квашена капуста свого часу стала справжнім порятунком від цинги.

Квашена капуста багата на ві­таміни А, Н (біотин), Е, РР, С, U, вітаміни групи В, у величезній кількості в ній містяться макро- і мікроелементи: фтор, фосфор, магній, мідь, молібден, кальцій, йод, залізо, марганець, калій хром тощо.

В процесі бродіння відбуваєть­ся збагачення капусти молочною і оцтовою органічними кислотами.

Важливо, що високий рівень корисних речовин зберігається не тільки в самій капусті, а й у роз­солі. Причому якщо качани заква­сити половинками або цілими, то вітамінів в них збережеться май­же в два рази більше, ніж у нашат­кованій. До речі, якщо правильно заквасити і зберігати капусту, то весь спектр цінних речовин може зберігатися до 6−10 місяців.

Заквашування капусти від­бувається внаслідок бродіння молочнокислих бактерій. Цей процес називається лактофер­ментацією. Корисні властивості квашеної капусти — позитивний вплив на роботу шлунково-киш­кового тракту, печінки, допомога в загальному очищенні організму.

Парадоксом вважається той факт, що саме квашена капуста значно корисніша для людини, ніж свіжа. Процес закваски збагачує свіжу капусту новими корисними речовинами, вітамінами, необхід­ними для нормальної життєдіяль­ності. З’їдені щодня 100 грамів квашеної капусти містять необхід­ну норму вітамінів, що значно під­вищує імунітет людини, активізує обмінні процеси, підвищує стре­состійкість організму і стимулює вироблення червоних кров’яних тілець.

Дослідження показали, що цей простий, звичний продукт харчу­вання запобігає діленню ракових клітин. Речовини, що містяться у квашеній капусті, особливо інтен­сивно впливають на злоякісні пух­лини кишечнику, молочних залоз, легенів.

Регулярне вживання квашеної капусти — це профілактика вираз­кової хвороби шлунка та дванад­цятипалої кишки, нормалізація кислотності шлунка, що захищає слизові ШКТ, покращує травлен­ня. Клітковина, яка міститься в капусті, також активно допомагає процесу перетравлювання їжі. У разі порушення перистальтики кишечнику і виникненні закрепів достатньо випити склянку ка­пустяного соку — і про проблему можна забути. Ферменти молоч­ної кислоти, що утворилися під час квашення капусти, успішно борються з кишковою паличкою та іншими бактеріями. Для по­збавлення від паразитів, зокрема лямблій в печінці, застосовують капустяний розсіл, змішавши його з томатним соком в пропо­рції 1:1.

Капустяний сік нормалізує рі­вень холестерину, допомагає у випадках атеросклерозу судин, внаслідок чого поліпшується ді­яльність серцево-судинної сис­теми.

Квашена капуста — це нату­ральний і ефективний засіб для охочих скинути зайві кілограми. Продукт низькокалорійний і зда­тен швидко створювати відчуття ситості. Завдяки вмісту у капусті йоду, нікотинової кислоти (вітамі­ну РР) нормалізується обмін ре­човин, що також сприяє знижен­ню надмірної ваги.

У капусті мало вуглеводів (са­харози і фруктози), тому вона дуже корисна тим, у кого цукро­вий діабет (знижує показники цу­кру у крові завдяки вмісту клітко­вини).

Дослідження підтвердили, що квашена капуста допомагає у випад­ках алергії і бронхіальної астми, вона містить речовини, які пригнічують розвиток алергічної реакції, тобто володіють антигістамінною дією.

Включити квашену капусту у свій раціон непогано було б і чо­ловікам, оскільки її вживання бла­готворно позначається на їхній потенції.

Вживання цього продукту в їжу сприяє очищенню організму, збагаченню клітин поживними речовинами, що сприяють їх ре­генерації, і все це дає омолоджу­вальний ефект.

Сік квашеної капусти рекомен­дується у випадках токсикозу у вагітних, цей засіб чудово рятує від нудоти.

Багато жінок використовують квашену капусту з косметичною метою. Маски на її основі позбав­ляють вугрової висипки, видаля­ють пігментні плями, надають шкірі бархатистості, м’якості і свіжості. Вітамін Р Р, який містить капуста, зміцнює нігті і волосся.

Капустяний розсіл — ефектив­ний засіб від похмілля.

Через чималу кількість органіч­них кислот квашена капуста проти­показана тим, у кого підвищений рівень кислотності шлункового соку, захворювання підшлункової залози, ниркова недостатність і ка­мені у жовчному міхурі, гіпертонія.

Зловживати цим продуктом не варто і здоровим людям: гірчичні олії, що входять до складу такої ка­пусти, викликають метеоризм.

Галина Вербицька для газети «Добре здоров’я»