Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"За цією провокацією стирчать вуха Кремля і стоять такі люди, як Портнов..."

Ми бачимо продовження репресивної політики Януковича: Руслан Забілий щодо обшуків у Музеї Революції Гідності

Коментар Офісу президента України щодо обшуків у столичному Музеї Революції Гідності, які за кілька днів до сьомої річниці Майдану провели СБУ і Нацполіція, як і пояснення Міністерства культури з цього приводу, є недолугими, недоречними. А сама кримінальна справа за фактами нібито зловживань при будівництві цього Музею — політично мотивованою, замовною. Про це у розмові з кореспондентом «Високого Замку» сказав історик, генеральний директор Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» у Львові Руслан Забілий.

За словами науковця, згадані відомства мали би зайняти у цьому питанні чітку, державницьку, а не розмиту позицію.

«Дії силових органів, як і реакція влади на них, спрямовані на дискредитацію теми Майдану, його героїв. За цим проглядається намагання облити їх брудом, показати Майдан державним переворотом, — заявив львівський історик. — За цією провокацією стирчать вуха Кремля і стоять такі люди, як Портнов, який на команду Зеленського має великий вплив. Ми бачимо продовження репресивної політики Януковича. Свого часу її відчув на собі і я, коли був звинувачений у тому, що, працюючи в архівах, «збирав для передачі третім особам інформацію, що містить державну таємницю».

Як відомо, о сьомій ранку 19 листопада представники СБУ і Нацполіції за санкцією Голосіївського суду (ця суддя раніше судила самих майданівців) провели обшуки у національному Музеї Революції Гідності, у Києві. Слідчі дії проводили у рамках кримінальної спрааи про начебто фінансові зловживання при спорудженні цього музею. У справі фігурують цифри про завищені фірмою-підрядником витрати на кілька мільйонів бюджетних гривень. При обшуку було вилучено паперову документацію, жорсткі диски комп'ютерів. Керівництво музею назвало дії силовиків неправомірними.

Схожі новини