Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Такої «Турандот» ще не було на жодній сцені!»

У Львівській національній опері відбудеться прем’єра опери Джакомо Пуччіні, яку митці присвятять лікарям

20 листопада у Львівській опері відбудеться вже друга прем’єра від початку карантину. Це відома опера Джакомо Пуччіні «Турандот». Вражаючі декорації і костюми, неповторні світлові та 3D-ефекти, які переносять глядачів у часи Стародавнього Китаю, а також екзотичне і масштабне звучання музики, від якої перехоплює подих.

Уперше в історії театру, до 120-річчя Львівської національної опери, відбудеться постановка опе­ри «Турандот» італійського композитора Джакомо Пуччіні. Вистава присвячується медикам, які щодня борються за людські життя, ризикуючи власним. Тому перши­ми глядачами будуть запрошені медич­ні працівники. Над виставою працювала команда постановників з п’яти країн сві­ту, які через карантинні обмеження спіл­кувалися переважно онлайн.

Прем’єра мала відбутися ще пів року тому — до 120-річчя театру, але через коронавірус дату прем’єри довело­ся змістити. За словами генерально­го директора — художнього керівника Опери Василя Вовкуна, прем’єру при­святили також ювілеєві театру. «Трохи змінився час, що дозволило нам довше святкувати. І трохи оговтатися від тих подій, які зараз відбуваються, та при­йняти правильне рішення», — сказав пан Вовкун.

Режисером-постановником вистави став відомий оперний режисер — Міхал Знанецький з Польщі, який є автором понад 200 постановок на сценах Поль­щі, Італії, Франції, Іспанії, Аргентини, Ізраїлю та Куби. До числа постановни­ків залучені запрошені митці — худож­ник Луїджі Скольйо з Італії, художник костюмів Малгожата Слоньовська з Польщі, балетмейстерка Діана Теохарі­діс з Аргентини та її асистенти Статос Мпапагіанакіс та Костантінос Кафанда­ріс з Греції.

За попередньою інформацією, на гля­дачів на прем’єрі чекає сюрприз. Таку обіцянку дав Міхал Знанецький. «Це ма­теріал, який я розумію, — сказав пан Зна­нецький. — Але це нова версія, спеці­ально для Львова. Такого не було ще на жодній сцені».

«Турандот» — остання опера Джакомо Пуччіні, фінал якої він не встиг дописати. Тому на різних оперних сценах світу ця вистава йде з різними варіантами. Який фінал «Турандот» придумали у Львівській опері, шанувальники високого мисте­цтва почують 20 листопада.

Схожі новини