Скільки солі й цукру нам потрібно
- 18.11.2020, 20:00
- 1 635
Надмірне вживання солі і цукру сприяє ожирінню й розвитку низки захворювань. Як зменшити кількість солі й цукру у нашому харчуванні?
Міняємо звичку їсти солоне. У кожній чайній ложці солі вагою приблизно 10 г міститься 2 г натрію. Сіль надає смаку їжі, а натрій корисний для організму, однак надлишок натрію може завдати шкоди здоров’ю. Люди споживають сіль у надлишку, особливо діти й підлітки, адже вони більш ніж дорослі їдять промислово оброблені продукти з високим вмістом натрію. А це може викликати розвиток ожиріння й гіпертонії навіть у юному віці. Зниження споживання натрію до 2 г на день, що еквівалентно 1 ч. ложці солі, дозволить знизити кров’яний тиск, а також ризик розвитку серцевих захворювань та інсульту. Звичку їсти солоне не важко змінити. Наші смакові рецептори звикають до поступових змін. Треба поступово, день у день, зменшувати споживання солі, звикаючи до нових смакових відчуттів і нового ступеня солоності їжі.
Як менше солити їжу? Понад 70% натрію ми одержуємо із промислово оброблених продуктів. Читайте етикетки на них і перевіряйте вміст натрію в таблицях харчової цінності. На деяких упаковках є напис «Низький вміст натрію». Це означає, що на кожні 100 г вмісту припадає максимум 120 мг натрію. Шукайте на полицях магазинів саме такі продукти. Скоротіть споживання продуктів з високим вмістом натрію (серед них — консерви, соління й мариновані овочі, випічка, супові порошки й приправи, готові соуси). У процесі готування й під час трапези не тягніться за звичкою до сільнички! Замість солі як смакову добавку можна використовувати мелений перець та інші прянощі. Замініть сіль, заправляючи салат, свіжовичавленим лимонним соком. Можна подати до м’яса та риби запечені в духовці овочі. Запікання допомагає домогтися насиченого смаку овочів. Використовуйте замість солі й супового порошку свіжі та сушені пряні трави та овочі. Так ви збагатите смак страви, зробите її більш корисною й істотно зменшите потребу в солі. Чебрець, кінза, селера, цибуля, часник, імбир, лимон — це навіть не повний список таких добавок. Перед подачею збризніть рибу або шніцель лимонним соком і посипте чорним перцем, щоб підкреслити смак страви.
Як зменшити споживання цукру? Пити менше підсолоджених напоїв, найкраще — побільше води, в яку додати листочки м’яти або небагато лимонного соку для смаку. Можна приготувати домашній холодний напій, заваривши улюблений трав’яний чай й остудивши його. Цукор міститься у багатьох продуктах. Це випічка, хліб, спреди, соуси тощо. Перевірте, чи є цукор у списку інгредієнтів на етикетці продукту. Перелік інгредієнтів складають у порядку зменшення: тобто, якщо цукор названий серед перших, можна зробити висновок, що його в певному продукті багато. І навпаки.
Скільки потрібно цукру? Цукор зовсім не є компонентом, необхідним нашому організму, а «цукрові» калорії вважаються «порожніми». Сам собою він не шкідливий, проблема в тому, що ми споживаємо його у великих кількостях. Надлишок цукру у їжі викликає проблеми зі здоров’ям, призводячи до ожиріння, діабету, карієсу й багатьох інших захворювань. Відповідно до рекомендацій асоціації кардіологів, жінки можуть споживати не більш ніж 5 ч. ложок цукру, а чоловіки — приблизно 7,5 ч. ложки.
Як менше підсолоджувати їжу? Печені фрукти здаються більш солодкими, хоча кількість цукру в них не змінилася. Можна підсилити солодкий смак страв, додаючи в них ваніль або корицю.
Нінель Кузнецька для газети «Добре здоров'я»