Передплата 2024 ВЗ

Розробник вакцини Pfizer та BioNTech обіцяє приборкати пандемію вже до наступної зими

  • 18.11.2020, 15:55
  • 558

Професор Угур Шахін обіцяє, що наступна зима буде нормальною

Засновник німецької компанії BioNTech, який разом з американською Pfizer розробив одну з найбільш перспективних вакцин від коронавірусу, в інтерв'ю Бі-бі-сі заявив, що до наступної зими пандемія Covid-19 фактично закінчиться і життя на планеті повернеться в нормальне русло.

Раніше BioNtech і Pfizer оголосили, що розробили вакцину з 90% ефективності, яка була підтверджена у масштабних тестуваннях. Заява подарувала багатьом надію.

В інтерв'ю Бі-бі-сі в неділю засновник BioNTech Угур Шахін сказав, що завдяки вакцині поширення вірусу різко впаде. Однак це станеться тільки наступного літа. Як і більшість експертів, Шахін каже, що прийдешня зима буде нелегкою. «Зимовий період буде важким. Взимку наша вакцина ще не впливатиме на динаміку заражень. Якщо все піде добре, то ми почнемо поставляти препарат в кінці цього року або на початку наступного», — розповів Шахін.

До квітня компанія планує поставити 300 млн. доз вакцини всім країнам-замовникам. У Британії перші десять мільйонів доз вакцини BioNTech/Pfizer з'являться до кінця року, пізніше в країну поставлять ще 30 млн. доз.

«Коли це станеться, ситуація покращиться. Основні зміни відбудуться влітку. Влітку нам допоможе те, що кількість заражень піде на спад природним чином. І буде дуже важливо домогтися високого ступеня вакцинації до настання зими-осені наступного року», — додав вірусолог.

Професор Шахін очікує, що подальші випробування вакцини продемонструють, що вона може не тільки зупиняти передачу Covid-19, а й лікувати симптоми вірусу.

«Я впевнений, що рівень передачі між людьми завдяки нашій вакцині буде знижений — можливо, не на 90%, може бути — на 50%. Але не забуваймо, що навіть таке падіння суттєво загальмує пандемію», — сказав Шахін в ефірі шоу Ендрю Марра на Бі-бі-сі.

Хто отримає препарат?

Компанії до кінця року планують випустити 50 млн. доз вакцини, до квітня — 300 млн., а протягом всього 2021 року — понад мільярд. Першими вакцину отримають розвинені країни. За інформацією Financial Times, ЄС уклав контракт на поставку 200 млн. доз вакцини, Британія — на 40 млн., США — на 100 млн. доз, а Австралія — ​​на 10 млн.

За деякими підрахунками, компанії зароблять на продажу вакцини близько 13 млрд. доларів.

Тим часом препарат BioNTech/Pfizer — не єдина перспективна вакцина від Covid-19. Всього сьогодні у фінальних стадіях тестування перебувають 12 схвалених ВООЗ препаратів, шість попередньо затверджені до застосування в обмежених масштабах.

Читайте також: Російська вакцина проти Covid-19 сумнівна. Наука не на боці росіян

Британський уряд також замовив партії вакцин, що розробляються в Оксфордському університеті спільно з компанією AstraZeneca. Розробка була припинена після смерті волонтера, але потім знову відновилася.

Що це за вакцина?

Щоб щеплення за допомогою препарату BioNTech/Pfizer було дієвим, потрібно зробити два уколи з перервою в три тижні.

В основу вакцини закладений експериментальний підхід, що припускає ін'єкцію частини генетичного коду вірусу, щоб підготувати імунну систему до боротьби з ним. Як показали клінічні випробування в США, Німеччині, Бразилії, Аргентині, Південній Африці і Туреччині, через 7 днів після другої ін'єкції людина була захищена від коронавірусу на 90%.

Поява вакцини додає впевненості, що кінець пандемії близький, а провідні вчені сподіваються, що до наступної зими наше життя повернеться до норми. Однак деякі дуже важливі питання поки залишаються без відповіді.

Вакцину ще повинні схвалити регулюючі органи різних країн, а отже, зелене світло спалахне тільки в тому випадку, якщо вони переконаються в її безпечності та ефективності. Перші результати випробувань виглядають чудово, але варто дочекатися повних даних, які з'являться протягом найближчих тижнів.

Крім того, поки немає впевненості, що вакцина буде ефективною для тих, хто потребує її найбільше, а саме — людей похилого віку. Ми також не знаємо, чи здатна ця вакцина не тільки запобігти захворюванню Covid-19, але і зробити людину незаразною.

Протягом якого часу буде зберігатися імунітет, теж незрозуміло. Можливо, людям доведеться щороку робити бустер-ін'єкції. І навіть коли вакцина почне застосовуватися, для імунізації достатньої кількості людей знадобиться чимало часу.

Звісно, у майбутньому можуть з'явитися й інші вакцини, і можливо, вони будуть працювати нітрохи не гірше — або навіть краще, ніж ця, але поки у нас немає вибору. Масова вакцинація почнеться, ймовірно, влітку, і тоді ми вже на собі перевіримо всі її переваги і недоліки.

Схожі новини