Передплата 2024 ВЗ

Чому випадає волосся і як із цим боротися: рекомендації трихолога

  • 17.11.2020, 20:15
  • 1 253

З проблемою випадіння волосся у своєму житті стикається чи не кожна людина. Іноді це може свідчити про серйозне захворювання, проте частіше причини втрати волосся є досить простими, і їх можна усунути

Доцент кафедри дерматології, венерології ЛНМУ Ярина Зайченко розповіла під час лекції «Трихологія. Питання діагностики та лікування патології волосся», що говорить волосся про людину та як зберігати його «живим» і здоровим, передає «Твоє місто».

Цікаві факти про волосся

Ярина Зайченко каже, що волосся може розповісти фахівцю про стан організму людини, про її стиль життя, дещо про харчування і навіть про характер.

У середньому людина має 50−140 тисяч волосин. Найбільше волосся — близько 150 тисяч — мають білявки, власниці темного волосся мають до 100 тисяч волосин, найменше волосся — 50−90 тисяч волосин — мають руді. Проте їхнє волосся дуже жорстке і товсте. Ярина Зайченко додає, що в природі існує близько 50 відтінків натурального волосся.

На форму волосся, за її словами, впливає генетика і те, як за волоссям доглядають, яким є харчування та стиль життя людини.

«Фізіологічні властивості волосини сприяють вбиранню вологи на 100%, і таким чином вона може розтягуватись та навіть витримувати великі навантаження», — розповідає лектор.

Волосся стимулюється та живиться завдяки судинам та нервовим закінченням, які підходять до його кореня. Кожна волосина живе 3−6 років, а потім переходить в інші стадії свого життя та готується до випадіння. Природно, коли за добу людина втрачає близько 150 волосин. Якщо ж волосся зовсім не випадає, варто насторожитись — це може свідчити про проблеми зі здоров’ям.

Що впливає на стан волосся

«Будівельним матеріалом» волосся є амінокислоти та мікроелементи. Еластичність, щільність та блиск волоссю забезпечують саме амінокислоти. Ярина Зайченко наголошує, що передусім на здоров’я волосся впливають режим харчування, стиль життя та стан гормональної системи людини. Якщо раціон харчування людини одноманітний, з дня на день складається з одних і тих самих продуктів, то людина може почати втрачати волосся. До цього ж приводять і різноманітні дієти.

Також на стан волосся впливає стан нервової системи людини, психологічні проблеми. Часом позбутись проблем із випадінням волосся допомагає робота з психологом, який виявляє та усуває причину стресу.

«Розглядаючи волосся під мікроскопом, можна побачити, скільки стресів пережила людина», — зазначає провідний дерматолог Медичного центру Медікавер.

Тому, зважаючи на усі чинники, дерматологи часто скеровують пацієнтів на консультації до суміжних спеціалістів.

Що любить і не любить волосся

Волосся любить бути зволоженим. Тому не варто пересушувати його фенами та плойками.

Шкодять волоссю агресивні впливи, зокрема неправильно підібрані косметичні засоби та навіть салонні процедури — такі, як кератинування та філірування.

Також шкоди волоссю завдають «модні зачіски» за типом африканських кіс та дредів, через які не лише стоншується та розщеплюється волосся, але й травмується шкіра волосистої частини голови.

Волосся, особливо довге, потребує особливого догляду, тому краще робити з нього різні зачіски, а не затягувати з дня на день в один і той самий хвіст.

До кого звертатись і що робити

Якщо ви помітили зміни у «поведінці» волосся: воно втратило блиск, пружність, або ж й взагалі випадає, не зволікайте, проконсультуйтеся з лікарем-дерматологом. Він призначить необхідні обстеження, при потребі — скерує на консультацію до суміжних фахівців: імунолога, гастроентеролога, ендокринолога, токсиколога, психолога, стоматолога або інших.

У жодному разі не займайтесь самолікуванням, довірте своє здоров’я спеціалістам.

Схожі новини