Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перший випадок хантавірусу в Європі: заразу переносять домашні щурі

  • 12.11.2020, 19:30
  • 1 061

Випадок зараження хантавірусом людини виявили в Німеччині

Дівчина заразилася від свого домашнього щура, повідомляється в релізі клініки «Шаріте», передає Дзеркало тижня.

Спочатку пацієнтку госпіталізували у відділення інтенсивної терапії після того, як у неї розвинулася гостра ниркова недостатність. Серологічне тестування підтвердило передбачуваний діагноз — хантавірусна інфекція, яку переносять щури. За допомогою спеціальної молекулярної діагностики з'ясувалося, що у дівчини і її щура вірус Сеул.

На думку вчених, спочатку вірус прийшов з Азії і, ймовірно, був доставлений до Європи дикими щурами на кораблях. Раніше вірус не спостерігався в Німеччині.

Дослідники підкреслили, той факт, що патоген знайшли у домашнього щура, що означає, що вірус може експортуватися через торгівлю цими тваринами практично по всьому світу і закликали власників щурів до обережності.

Відзначимо, що хантавіруси виявляються в різних точках планети у диких гризунів. Люди заражаються через вдихання випарів від виділень гризунів. Останні дані свідчать про те, що передача від людини до людини може виникати рідко. Інфекції, що здобуваються природним чином і в лабораторії, реєструються все частіше.

Як стверджують медики, у людини хантавірус може викликати геморагічну лихоманку з нирковим синдромом, яка починається як схоже на грип захворювання і може прогресувати до шоку, кровотечі та ниркової недостатності. Діагноз ставиться серологічними аналізами і ПЛР. Смертність становить 6−15%.

Схожі новини