Передплата 2024 «Добра кухня»

Український режисер відмовився від держнагороди президента

  • 11.11.2020, 15:30
  • 1 117

Валентин Васянович відмовився від ордена «За заслуги» 3-го ступеня

Про це пише LB.ua.

Орден Васяновичу присудив президент Володимир Зеленський з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва.

«Я не можу приймати нагороду від тієї влади, яка однією рукою нагороджує „за значний особистий внесок у розвиток національної культури, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність“, а іншою — відкриває кримінальні провадження та займається переслідуванням. Це не політичне рішення. Це цехова солідарність та етика», — пояснив своє рішення Валентин Васянович.

Цією відмовою режисер виступає проти генерування владою кримінальних проваджень проти більшості кіновиробників, котрі створювали українську кіноіндустрію останніми роками, додав він.

Валентин Васянович — режисер фільму «Атлантида», який зараз вийшов у прокат та представляє Україну на «Оскарі». Також він зняв картини «Рівень чорного», «Креденс», «Звичайно справа», «Присмерк» тощо. Васянович також є оператором фільму «Плем'я» Мирослава Слабошпицького.

Указ «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Всеукраїнського дня працівників культури та майстрів народного мистецтва» був виданий 9 листопада. Орден «За заслуги» III ступеня отримали Валентин Васянович, актор Євген Паперний та диригент Володимир Шейко.

Схожі новини