Передплата 2024 «Добра кухня»

У львівській лікарні з'явився ... робот-хірург

  • 11.11.2020, 15:50
  • 659

У клінічній лікарні швидкої медичної допомоги Львова з'явилася хірургічна робот-система da Vinci, її використовують декілька сотень лікарень по всьому світу

Раніше така система функціонувала лише у Вінниці. Там у 2019 році прооперували чоловіка, в якого була друга стадія раку простати, повідомляють Інновації 24.

Пристрій використовують при онкологічних та урологічних операціях, а також тоді, коли хірургічне втручання потрібно провести у важкодоступному місці.

Хірургічна система da Vinci — це роботизована система, виготовлена ​​американською компанією Intuitive Surgical.

Вона складається з 2 блоків: перший призначений для хірурга-оператора, другий — це чотирирукий робот-маніпулятор. Важить da Vinci 500 кілограмів.

Одна з роботизованих рук тримає відеокамеру, яка транслює зображення необхідної ділянки. Водночас інші в режимі реального часу тримають інструменти та відтворюють рухи хірурга. Четверта «рука» виконує ті ж функції, що й асистент лікаря.

Лікар-хірург сідає за пульт, завдяки йому він може бачити збільшену у кілька разів ділянку, яку потрібно прооперувати — у 3D. Аби управляти інструментами, медик використовує спеціальні джойстики.

Схожі новини