Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Коронавірус поставив «на паузу» «Корону Карпат»

Із 12 по 14 листопада у Трускавці мав відбутись IX міжнародний кінофестиваль «Корона Карпат».

Цього року, як заявили організатори, за головний приз фестивалю — «Золоту корону» боротимуться виключно представники українського кінематографу.

Не тільки через коронавірусну пандемію, яка внесла свої корективи у міжнародну кінокомунікацію. Не меншим аргументом на користь виключно внутрішньовітчизняного змагання став сьогоднішній рівень українського кіно. Наш кінопродукт на світових фестивальних кіномайданчиках може сміливо конкурувати із закордонним.

Фільмом-відкриттям «Корони Карпат», як зазначено у пресрелізі, мала стати картина Ірини Цілик «Земля блакитна, ніби апельсин». Цього року стрічка отримала нагороду на кінофестивалі «Санденс» «За найкращу режисуру документального кіно». Крім того, фільм отримав і десять інших нагород та увійшов до офіційної програми понад 50-ти престижних міжнародних кінофестивалів.

До конкурсної програми повнометражних фільмів у Трускавці увійшло багато знакових стрічок — такі, зокрема, як «Номери» Олега Сенцова та Ахтема Сеїтаблаєва, а також «Атлантида» Валентина Васяновича. Кінопраця Валентина Васяновича здобула історичну перемогу для України на Венеційському кінофестивалі у секції «Горизонти». Саме цей фільм як національний претендент на премію «Оскар» представить нашу країну у номінації «Найкращий міжнародний художній фільм». В український прокат стрічка вийшла напередодні показу у Трускавці — 5 листопада.

19 листопада в український прокат вийдуть «Номери» Олега Сенцова та Ахтема Сеітаблаєва. Це перший в Україні фільм, виробництво якого було здійснено без фізичної присутності режисера: під час зйомок Олег Сенцов був в’язнем Кремля.

Надзвичайно цікавою й насиченою обіцяла бути й програма короткого метра і «дипломних робіт». Увагу справжніх поціновувачів привернула й позаконкурсна програма, родзинками якої мали стати створений у міжнародній копродукції України, Литви та Франції артхаусний фільм «Стасіс» та документальна стрічка «З України до Голлівуду».

На творчу зустріч з провідними акторами України чекали вихованці Бориславської спецшколи для дітей з порушенням опорно-рухового апарату. Немало гостей міста свій відпочинок і лікування на бальнеологічному курорті стараються провести якраз у фестивальні дні. Це урізноманітнює перебування на водах, робить його більш цікавим та пізнавальним.

На жаль, цьогорічний листопадовий відпочинок доведеться провести без кінофестивального свята. «Корона Карпат» переноситься в зв’язку з погіршенням епідемічної ситуації в Україні. Є великі ризики, як пояснюють своє рішення організатори, що з 14 листопада, як це передбачають правила карантину вихідного дня, кінотеатри в Україні не працюватимуть. Про нові дати проведення кінофестивалю повідомлять додатково.

Схожі новини