Передплата 2024 ВЗ

Кілька простих способів нормалізувати артеріальний тиск

  • 10.11.2020, 16:00
  • 10.4K

Як нормалізувати артеріальний тиск? Поради терапевта

У голові шумить, серце тріпоче, тіло наливається свинцем… Таблетка валідолу — і шум стихає, але починає стискати скроні, очі самі собою заплющуються і хочеться спати, спати… Все це — симптоми перепадів артеріального тиску, що особливо дошкуляють, коли часто змінюється погода і дається взнаки авітаміноз. З віком тиск скаче все частіше, хоча сьогодні й молоді люди знають про цю проблему не з чуток. Про те, як нормалізувати артеріальний тиск, розповідає терапевт Софія Кременецька.

Людей, у яких спостерігають­ся різкі перепада тиску, умовно можна поділити на дві групи: гі­пертоніків (підвищений тиск) і гі­потоніків (занижений). У перших трапляються гіпертонічні кризи, і часто вчасно випита пігулка може врятувати їм життя. Таким лю­дям варто відмовитися від кави, солоної їжі, виключити алкоголь, тютюн, а міським жителям треба пам’ятати, що для них метро — не кращий засіб пересування: пере­пади атмосферного тиску під зем­лею і задуха можуть спровокувати криз.

Гіпотонікам теж буває несолод­ко — у них трапляються гіпотонічні кризи Але жінкам, що пересту­пили 40-річний рубіж, треба бути насторожі. Річ у тім, що з віком артеріальний тиск має тенденцію до підвищення, і гіпотоніки можуть пропустити серйозну небезпеку. Почувши себе в черговий раз по­гано, людина може, за звичкою, випити міцної кави, не знаючи, що з розряду гіпотоніків вона уже пе­рейшла в гіпертоніки.

Якщо тиск підвищується лише зрідка, можна зайнятися приєм­ною профілактикою. Аромате­рапія — чудовий спосіб нормалі­зувати тиск. Для його зниження підійдуть ефірні олійки ромашки, м’яти, садової фіалки чи герані духмяної. Під час перепадів ат­мосферного тиску і магнітних бур насолоджуйтесь цими запахами, і вже через кілька хвилин тиск має нормалізуватися. Не варто забу­вати і про фітотерапію — чаї зі збо­рів валеріани, пустирника, кмину і глоду.

Хороша профілактика для гі­потоніків — обливання зранку холодною водою, що тренує су­дини, зміцнює імунну систему, по­кращує кровообіг і продукування біоактивних речовин.

Незалежно від того, низький чи високий у вас тиск, дуже важливо привести його до норми. Для цьо­го варто освоїти кілька вправ. Як тільки ви відчуєте, що тиск підско­чив, сядьте у зручне крісло, роз­слабтесь, заплющіть очі, покладіть одну руку на чоло, другу — на по­тилицю і уявіть, що вас обволікає теплий душ. Нормалізувати тиск можна і з допомогою дихання: затиснувши одну ніздрю, другою зробіть переривчастий видих (але без напруги!), далі — переривчас­тий вдих, і дихайте так доти, поки не почуватиметеся краще.

Якщо ви їдете в транспорті, помасажуйте за годинниковою стрілкою (якщо тиск занижений) і проти (у випадку високого тиску) фаланги вказівних пальців. Ще одні точки екстреного регулюваня тиску розміщені в ямках плечових суглобів (щоб їх знайти, треба під­няти руки). Гіпотонікам ці точки треба масажувати за годиннико­вою стрілкою, а гіпертонікам — навпаки.

Олена Плиска для газети «Добре здоров'я»

Схожі новини