Передплата 2024 ВЗ

Тепер самоізоляцію можна завершити без ПЛР-тесту

  • 09.11.2020, 14:55
  • 727

Самоізоляцію у зв’язку з COVID-19 можна припинити, якщо через 10 днів з моменту початку хвороби протягом трьох днів немає клінічних проявів хвороби

Про це на брифінгу сказав міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Перше — відсутність клінічних проявів ГРВІ протягом трьох днів, рахуючи з 10 дня від дати появи симптомів без лабораторного обстеження. Припустімо, у вас 1 листопада з’явилися симптоми коронавірусної хвороби. Ви вирішили не робити ПЛР-тестування, а просто самоізолюватися вдома. Отже, після 10 днів, якщо симптомів немає, і ще рахуючи від цього три дні, ви можете припиняти самоізоляцію і лікарняний», — сказав Степанов.

Другий критерій, за його словами, — відсутність клінічних проявів хвороби протягом трьох днів, рахуючи з 10 дня взяття зразків на тестування і при отриманні позитивного результату ПЛР. У цьому випадку, за словами міністра, можна припиняти самоізоляцію без додаткового лабораторного обстеження.

«Наприклад, 1 листопада у вас з’явилися симптоми, у вас взяли відповідний мазок, зробили тест, він виявився позитивним. Так само відраховуємо 3 дні (після 10 дня від забору зразку на тест. — Ред.), і за відсутності симптомів немає потреби робити лабораторне обстеження», — пояснив Степанов.

Читайте також: Степанов розповів про нюанси карантину вихідного дня

Третій критерій: відсутність клінічних проявів хвороби ГРВІ за умови отримання негативного результату тестування методом ПЛР.

«За наявності хоча б одного з цих критеріїв, можна припиняти самоізоляцію. Всі три критерії є рівноцінними. Повторне тестування методом ПЛР для визначення наявності чи відсутності вірусу в організмі може проводитися не раніше, ніж через 10 днів від дати появи симптомів або отримання першого позитивного результату методом ПЛР. Але повторне тестування не є обов`язковим», — сказав Степанов.

Станом на ранок 9 листопада в Україні зафіксовано 8 687 нових випадків коронавірусної хвороби COVID-19 (з них дітей — 350, медпрацівників — 321). За добу померло 115 людей.

Схожі новини