Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Раді квапляться з пенсійною реформою: коли з українців почнуть стягувати гроші

  • 06.11.2020, 18:15
  • 8 260

Запуск накопичувальної пенсійної системи можуть прискорити. Це стане можливим, якщо законопроєкт про накопичувальні пенсії №2683 ухвалять до кінця 2020 року

Почати стягувати платежі з українців планують не з 2023-го, а з 2022 року. Якщо проєкт закону встигнуть ухвалити, внески на особистий пенсійний рахунок братимуть із 1 січня 2022 року, передає Gazeta.ua.

Однак документ майже рік пролежав у парламенті, тож законодавчу базу навряд чи встигнуть підготувати до 2021 року. Крім того, в законопроєкті зазначено, що пенсійні відрахування почнуть стягувати з 2023 року, пише «Сьогодні».

Найбільші заперечення в обговоренні проєкту викликала ідея створення Пенсійної скарбниці. За словами експертів, це може призвести до монополізації системи і створить високі корупційні ризики.

Читайте також: Кожен другий українець залишиться без пенсії в 60 років: скільки коштує стаж для пенсії

Слід зазначити, що створення нової юрособи з нуля потребує багато грошей із бюджету. Впроваджувати обов'язкове пенсійне накопичення можна на базі наявної пенсійної інфраструктури. Таке рішення прискорить запуск системи і дозволить уникнути зайвих витрат, вважають у Мінсоцполітики.

Зараз в Україні пенсії низькі через постійний дефіцит Пенсійного фонду. У країні діє перший рівень системи пенсійного забезпечення — солідарний. Грошове забезпечення здійснюється за рахунок податків, які платить працездатне населення. Із впровадженням другого рівня пенсійної системи — накопичувального, солідарний рівень також продовжить діяти.

Схожі новини