Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Перший в Україні випуск гірських рятувальників відбувся у Дрогобичі!

У Дрогобичі на базі третього професійно-технічного пункту Другого спеціального центру швидкого реагування ДСНС України завершилися  перші курси з підготовки гірських рятувальників

Свідоцтво про присвоєння професії — рятувальник-гірський отримали 17 випускників з 5 областей — Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської, Чернівецької та Тернопольської. Цілих 16 тижнів тривало навчання.

Нелегко далася сміливцям «наука», сенс якої полягає в тому, щоб визволяти з різного роду пасток, до яких через недосвідченість нерідко потрапляють в горах туристи. На першому місці, як пояснили репортеру «ВЗ» у Другому спеціальному центрі швидкого реагування ДСНС України, тут ставиться фізичний гарт, здатність рятівника добре орієнтуватись та швидко пересуватись у складній гірській місцевості. Спритність, вміння у найскладніших погодних умовах не втрачати голови, обирати оптимальні варіанти у пошукових діях. Слухачів проекзаменували, на практиці перевірили на знання «основ» топографії та наявність навичок з альпіністської, гірськолижної та водної підготовки. Кожен продемонстрував наскільки надійний та ефективній у допомозі на воді та керуванні рятувальними водними суднами. Рятувальник повинен вміти і спускати потерпілого з висоти, і піднімати травмованих з ущелин, і, звісно, надавати першу медичну допомогу.

Усі 17 випускників на здобуття професії гірського рятувальника, яка до 2019 року не була навіть внесена до Класифікатора професій України, скеровані з самих підрозділів ДСНС. Відтак з 262 рятувальників, які станом на сьогодні працюють в лавах служби з надзвичайних ситуацій, лише згадувані 17 випускників є «дипломованими» спеціалістами. На цій «ниві» ми наразі початківці, лише «підтягуємось» до стандартів ЄС.

Схожі новини