Передплата 2024 «Добра кухня»

Вчені знайшли загублену ланку еволюції: химерну істоту з п'ятьма очима

  • 06.11.2020, 10:55
  • 665

Палеонтологи виявили скам'янілі рештки тварини, яка жила близько 520 млн. років тому. Істота з п'ятьма очима мала ознаки як сучасних членистоногих, так і їх найдавніших предків

На думку вчених, викопний вид під назвою кілінксія (Kylinxia) може вважатися «загубленою ланкою» в еволюції, пише журнал Nature. Знахідку зробили в південно-західній китайській провінції Юньнань.

Дослідники підкреслили, що це одні з найбільш добре збережених скам'янілостей тварин кембрійського періоду. Завдяки особливим умовам поховання палеонтологам вдалося розглянути безліч деталей, наприклад, нервову тканину, очі та травну систему.

Палеонтологи пояснили, що кілінксія зібрала в собі морфологічні ознаки різних тварин. Як і в сучасних членистоногих, у неї наявні твердий панцир, сегментоване тіло та ноги із суглобами. Детальне анатомічне дослідження скам'янілостей показало, що характерні відростки на тілі тварини були схожі на маленькі придатки у хеліцерових (група, що охоплює морських павуків і павукоподібних) і жалких (зокрема мурах, ос, бджіл і джмелів).

Читайте також: Німецькі археологи відкопали «капсулу часу»

Крім того, вчені змогли розгледіти риси найдавніших тварин: п'ять очей, як в опабінії, і два колючих відростки попереду, схожі на ті, що палеонтологи бачили в аномалокаріса. Обидва види вважаються попередниками сучасних членистоногих, однак серйозно від них відрізняються. Це зробило кілінксію «загубелною ланкою» в еволюції членистоногих, що об'єднує сучасних тварин та їх найдавніших предків.

«Кілінксія — найважливіше перехідне викопне, передбачене еволюційною теорією Дарвіна. Воно заповнює еволюційний розрив від аномалокаріса до сучасних членистоногих», — резюмував один із дослідників.

Схожі новини