Передплата 2024 «Добрий господар»

Хочеш стати чиновником/депутатом - склади іспит з української!

Усі, хто хоче у майбутньому претендувати на посаду у законодавчій, представницькій чи виконавчій владі, мають засвідчити добре знання української мови і скласти обов’язковий іспит на вільне володіння нею

Про це співвітчизникам нагадав Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

За словами омбудсмена, відповідна норма закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної» почне діяти із 16 липня 2021 року. Тож ті, хто пов’язує свою подальшу кар’єру із депутатством, роботою в уряді чи в інших структурах державного управління, місцевого самоврядування, вже тепер повинні вдосконалювати власну грамотність. А багато хто — нарешті взятися за вивчення державної мови. Вісім місяців — достатній час, аби впоратися із цим нескладним завданням. Той, хто не володітиме державною мовою, не матиме повноважень на виконання функцій влади. Тарас Кремінь був відвертим: «Якщо є намір претендувати на якісь посади — або готуйтесь, тренуйтесь, наймайте вчителів, або вибачайте, як-то кажуть». На думку Уповноваженого, усі чиновники мають продемонструвати, що дотримуються законів, зокрема мовного — «якщо хочемо називатися цивілізованою країною».

До слова, Офіс мовного омбудсмена збирається започаткувати безплатні курси з вивчення державної мови. Витрати на організацію такого «лікбезу» покриватимуть із бюджету.

Схожі новини