Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вагітність і COVID-19: алгоритм дій від медиків

  • 04.11.2020, 19:50
  • 713

Національна служба здоров’я (НСЗУ) оприлюднила алгоритм дій для вагітних жінок у разі підозри на COVID-19

Відповідну інформацію у Facebook оприлюднила Національна служба здоров’я.

«Наразі немає підтвердження тому, що вагітні найбільше ризикують захворіти на COVID-19, ніж будь-яка інша жінка. Втім, через вразливість до гострих вірусних респіраторних інфекцій вагітним потрібно дотримуватись загальних рекомендацій щодо власного захисту», — наголошують в НСЗУ.

В Нацслужбі надали алгоритм дій, якщо у вагітної є підозра або підтверджений діагноз COVID-19.

Перш за все, необхідно повідомити про симптоми або свій стан лікаря, з яким укладено декларацію, а також акушера-гінеколога, який спостерігає за вагітною.

Якщо у вагітної з підозрою чи підтвердженою коронавірусною інфекцією відсутня пологова діяльність та акушерська патологія, а наявний легкий перебіг захворювання, вона залишається на самоізоляції. Сімейний лікар та акушер-гінеколог мають забезпечити активний дистанційний нагляд за станом здоров’я такої пацієнтки.

В НСЗУ радять за можливості відкласти всі заплановані візити до лікаря до завершення самоізоляції.

«Але, якщо вагітній з підозрою чи підтвердженим COVID-19 потрібно проходити обстеження, які відтермінувати неможливо, то жінка має пройти таке обстеження останньою. Вагітна має обов’язково заздалегідь узгодити години прийому та попередити лікарів щодо візиту», — йдеться у повідомленні.

Водночас, якщо стан вагітної потребує госпіталізації, їй мають надати кваліфіковану медичну допомогу.

«У кожному регіоні є пологові будинки, які визначені для надання допомоги вагітним із підозрою чи підтвердженою інфекцією COVID-19», — повідомляють в НСЗУ.

Схожі новини