Передплата 2024 ВЗ

100 мільйонів євро — на прикордонну інфраструктуру Львівщини

Верховна Рада майже розблокувала «польський кредит»

Верховна Рада України ухвалила за основу законопроєкт № 3039а, який передбачає надання податкової пільги на постачання товарів в Україну — у рамках договору з Польщею про надання 100 млн євро кредиту на облаштування доріг та пунктів пропуску на українсько-польському кордоні.

Як розповів «ВЗ» народний депу­тат України Ростислав Тістик (він та­кож підтримав законопроєкт), введення нульової ставки ПДВ для робіт у рамках «польського кредиту» фактично розбло­ковує дію цього кредиту.

«Проблеми на українсько-польському кордоні існують уже багато років, — роз­повів Ростислав Тістик. — Це недостат­ня пропускна здатність, неготовність до пікових навантажень, відсутність і низь­ка якість сервісної інфраструктури, від­сутність облаштованих пішохідних пе­реходів. Так званий польський кредит на суму до 100 млн євро може виріши­ти ці всі проблеми. Угоду про цей кре­дит було підписано ще у 2015 році. Він передбачає ремонт шести доріг, які ве­дуть до пропускних пунктів „Смільни­ця“, „Грушів“ і „Рава-Руська“, а також до майбутнього ПП „Нижанковичі“ у Львів­ській області і „Устилуг“ у Волинській. У 2018 році українська митниця уклала угоди щодо ремонту трьох пунктів: від­будови „Шегині — Медика“, побудови пі­шохідного переходу у пункті „Рава-Русь­ка — Гребенне“ та побудови смуги для руху автомобілів і автобусів на „Краків­ці — Корчовій“. Однак через особли­вості українського податкового зако­нодавства використання кредиту було фактично заблоковано. Сьогодні ми розблокували дію кредиту! Можна впевнено сказати, що вже найближчим ча­сом прикордонна інфраструктура Львів­щини значно покращиться».

Схожі новини