Передплата 2024 «Добрий господар»

Верховна Рада підтримала закон про дистанційну роботу

  • 04.11.2020, 11:10
  • 896

Під час дистанційної роботи на працівників не поширюються правила внутрішнього розпорядку компанії, також вони матимуть “гарантований період вільного часу для відпочинку”, коли можна не виходити на зв’язок із керівництвом

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт № 4051, яким роботу поділяють на дистанційну та надомну. Про це повідомили на сайті парламенту.

Законопроєкт зареєстрували в Раді ще у вересні. Автори ініціативи стверджували, що внесли її через те, що під час пандемії збільшилася кількість людей, які працюють з дому, а тому слід врегулювати норми їхньої праці.

Відтепер дистанційною в Україні вважається робота поза приміщеннями роботодавця в будь-якому місці за вибором працівника, а надомною — робота, яку працівник виконує за місцем проживання або в іншому заздалегідь обраному ним приміщенні.

Надомні працівники не матимуть права змінити місце роботи без погодження з роботодавцем. Вони також повинні дотримуватися загального режиму роботи підприємства чи установи.

Під час дистанційної роботи працівники мають право розподіляти робочий час самі й на них не поширюються правила внутрішнього розпорядку компанії. Для таких працівників також мають забезпечити «гарантований період вільного часу для відпочинку», коли можна не виходити на зв’язок із керівництвом.

Затвердили парламентарі й поняття «гнучкий режим робочого часу», який є відмінним від визначеного правилами внутрішнього трудового розпорядку за умови дотримання відпрацювання сумарної кількості робочих годин.

Такий режим роботи також може передбачати:

  1. фіксований час, протягом якого працівник обов’язково повинен бути на робочому місці та виконувати свої посадові обов’язки; водночас може передбачатися поділ робочого дня на частини;
  2. змінний час, протягом якого працівник на власний розсуд визначає періоди роботи в межах встановленої норми тривалості робочого часу;
  3. час перерви для відпочинку і харчування.

Окрім цього, працівник може вимагати від роботодавця перехід на роботу з дому протягом двох місяців, якщо на місці роботи він зіткнувся з дискримінацією. Водночас роботодавець має право відмовити працівнику в цьому, якщо дистанційна робота несумісна з виконуваною діяльністю, а також якщо працівник не навів фактичних даних, які підтверджують, що дискримінація, сексуальне домагання чи інше насильство мали місце.

Виконувати свою роботу на умовах дистанційної мають право й працівники з дітьми віком до трьох років або ті, хто доглядає за дитиною до шести років. Відмовити таким працівникам можуть тільки в разі, якщо робота з дому несумісна з діяльністю.

Водночас в обох випадках під час укладення трудового договору роботодавці матимуть право дізнатися місце проживання або інше місце, де працюватимуть люди.

Схожі новини