Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вибори президента Молдови: що показав екзитпол

  • 02.11.2020, 08:35
  • 678

За результатами попередніх підрахунків 95% бюлетенів, у другий тур президентських виборів в Молдові виходять чинний президент країни Ігор Додон і колишня прем'єр-міністр, кандидатка від партії "Дія та солідарність" Майя Санду

Про це повідомляє Центральна виборча комісія Молдови, передає «Інтерфакс».

Зокрема, Ігор Додон набрав на виборах 35,5% голосів виборців, а Майя Санду 33%.

На третьому місці — кандидат від «Нашої партії» Ренато Усатий — 16,9%. Четверте місце займає кандидат від партії «Шор» Віолетта Іванова — 7,13%, далі йде кандидат від партії «Платформа DA» Андрій Нестасе — 3,21%.

Повні результати екзитполу щодо виборів президента Молдови

  • Ігор Додон (чинний президент, прихильник проросійської політики) — 35,5%.
  • Майя Санду (лідерка опозиційної партії «Дія і солідарність», прихильниця проєвропейської політики) — 33%.
  • Ренато Усатій (голова «Нашої партії», мер міста Бєльці) — 11,5%.
  • Віолетта Іванова (депутатка від партії «Шор») — 6,3%.
  • Андрей Нестасе (керівник політичної платформи «Гідність і правда») — 2,9%.
  • Октавіан Цику (кандидат від «Партії національної єдності») — 1,7%.
  • Дорін Кіртоаке (лідер Ліберальної партії, прихильник об'єднання Молдови з Румунією) — 1,3%.
  • Тудор Деліу (висуванець від ліберал-демократів) — 0,9%.

Зауважимо! Оскільки кожен із кандидатів не подолав позначку у 50%, то в Молдові пройде другий тур виборів президента. Туди проходять Додон і Санду. Дату другого туру оголосять після оприлюднення остаточних результатів.

Що заявили Додон і Санду після виборів

Додон, зокрема, подякував не лише тим, хто його підтримав, а й всім, хто віддав свій голос. Також він висловив слова вдячності ЦВК країни та правоохоронцям. Останні, за його словами, забезпечили «коректний, вільний і демократичний процес голосування».

«Хочу звернутися як президент і подякувати всім громадянам республіки, які взяли участь у виборах, незалежно за кого вони голосували з тих восьми кандидатів. Ви були дуже активними як в країні, так і за кордоном. Ви довели свій патріотизм. Вас хвилює майбутнє країни», — зауважив Додон під час брифінгу після завершення голосування.

Читайте також: ЧИБОТАРУ: «Молдова має готуватися до загрози гібридної війни»

Санду також вийшла до преси після виборів. Вона, зі свого боку, заявила про порушення та наголосила, що її команда подала понад 300 звернень до поліції.

Вибори президента Молдови 2020: головне

  1. Голосування відбулося 1 листопада та тривало з 8:00 до 21:00. На деяких іноземних дільницях ще продовжують голосувати.
  2. За останніми даними, проголосували 1 мільйон 211 тисяч 147 виборців. Тобто явка становить 42,73%.
  3. Згідно з Конституцією країни, президента Молдови обирають на чотирирічний термін і він вступає на посаду з дня складення присяги.
  4. На посаду глави держави може претендувати громадянин, що володіє виборчим правом, який досяг 40-річного віку, проживав або проживає на території Республіки Молдова не менше ніж 10 років і володіє державною мовою.
  5. На попередніх президентських виборах у Молдові 2016 року в другий тур виборів також вийшли Додон і Санду. Тоді переміг проросійський політик. Ще під час передвиборчої кампанії Додон назвав український Крим «російським», що поставило офіційні контакти Києва і Кишинева на чотирирічну паузу.

Схожі новини