Передплата 2024 «Добрий господар»

Демарш КСУ є змовою проти президента, - Зеленський

  • 01.11.2020, 18:15
  • 716

Президент України Володимир Зеленський назвав рішення Конституційного суду про скасування е-декларування демаршем і публічним проявом змови частини старих еліт проти президента і країни

Про це він написав у своєму Telegram-каналі

Читайте також: У планах КСУ — скасувати земельну реформу та закон про мову

«Я точно знаю, що сьогоднішній демарш Конституційного суду — це публічний прояв змови частини старих еліт і олігархів проти президента і проти країни. Ніяк інакше. Конкретно проти. Бо тільки слабкий президент і слабка держава — запорука збереження їхнього корупційного способу життя. Інакше вони не вміють», — написав Зеленський.

За його словами, КС у прискореному форматі почав розглядати та скасовувати фундаментальні закони. «Всю антикорупцію. НАБУ, якому ми дали можливості. НАЗК, яке почало прискіпливо дивитися, хто й скільки заробив і витратив. На черзі — той же Вищий антикорупційний, який саджатиме топ-крадіїв за ґрати. Ну не хочуть старі еліти оплачувати будь-які рахунки. Не хочуть відповідати за свої шикарні роки безконтрольного життя», — наголосив президент.

КСУ проти антикорупційної реформи

27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366−1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.

Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.

Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.

28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.

У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.

29 жовтня відкритий доступ до держреєстру е-декларацій було відновлено на виконання розпорядження Кабміну.

Зеленський вніс до Верховної Ради проєкт закону, який пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду. У законопроєкті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є «нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що ухвалено суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів».

Схожі новини