Передплата 2024 «Добре здоров’я»

П’ять українських міст-примар, куди можна поїхати на Хелловін

  • 30.10.2020, 20:30
  • 2 336

Похвалитися відбудованою інфраструктурою і відсутністю жителів може не тільки Прип'ять

В цьому році Хелловін більшість українців святкуватиме в Україні. Адже навіть найближчим моторошне місце — замок Графа Дракули в Румунії, зараз поїхати неможливо. Але і в Україні є місця від яких мурашки по шкірі. Йдеться про міста-примари. Їх на території нашої країни не одне, крім Прип'яті є ще кілька населених пунктів із побудованими будинками та інфраструктурою, але без жителів (або з мінімальною їх кількістю). Де вони розташовані, пише tochka.net.

Місто-привид Червоногород

Червоногородський замок
Червоногородський замок

У Тернопільській області є своє місто-привид Червоногород. Забігаючи на перед, зазначимо, що його історія відрізняється від інших населених пунктів в нашій добірці. Історія Червоногороду почалася ще в IX столітті, коли тут існувало невелике давньоруське поселення. Пізніше в XIV столітті в Червоногороді звели дерев'яний замок для захисту від набігів татар. До Х Х століття місто прийшов в занепад. Життя тут мала була відновити електростанція, однак її вирішили побудувати в іншому місці. До 1980-х років місто перестало існувати, як населений пункт і запис про нього вилучили з усіх реєстрів.

Місто-привид на Харківщині — Атомні Бірки

Буквально за 30 км від Харкова розташоване покинуте і недобудоване містечко Атомні Бірки. Воно мало стати аналогом Прип'яті, однак аварія на атомній електростанції внесла свої корективи: атомну електростанцію на Харківщині заморозили, а місто поряд з нею не добудували. До речі, вважається, що Атомні Бірки є паранормальним місцем. Нібито на територію міста 150 років тому впав метеорит. Внаслідок падіння утворилося озеро з червоною водою. Більшість людей, які бачили озеро, покінчили життя самогубством. Зараз цього озера немає, тому перевірити цю інформацію неможливо.

Місто Орбіта на Черкащині

Своїм містом-примарою може похвалитися і Черкаська область. На її території розташовано містечко Орбіта. Його історія схожа з Атомними Бірками. Внаслідок заморозки будівництва атомної електростанції в регіоні, місто виявилося не потрібним. Через деякий час будинки місцевих жителів перестали опалювати і багато сімей звідси виїхали. Правда в двох 5-поверхівках ще залишилися деякі мешканці.

Цукроварів, Кіровоградська область

Місто-привид можна знайти і на території Кіровоградщини. Після припинення роботи містоформувального підприємства (цукрового заводу) життя в місті поступово зійшло нанівець. Від Цукроварова залишилися порожні житлові квартали, наразі тут проживає близько 100 осіб.

Степове, поблизу Кривого Рогу

Біля Кривого Рогу раніше розташовувалося невелике шахтарське селище Степове. Тут добували залізну руду, з часом кар'єр дуже розрісся і «підійшов» впритул до житлових будинків. Жити в Степовому стало небезпечно і місцевих жителів відселили. Сьогодні це містечко неможливо знайти на картах, проте порожні будинки, будівлі дитячих садків і шкіл досі стоять.

Схожі новини