Передплата 2024 ВЗ

Ковідні хворі згодом потрапляють на стіл хірургів

Найчастіше серед ускладнень -  тромбози кінцівок та внутрішніх органів

Протягом тидня кілька таких пацієнтів оперують у Львівській лікарні швидкої медичної допомоги, — розповідає кореспонденту «ВЗ» завідувач першого хірургічного відділення Львівської лікарні швидкої медичної допомоги Гнат Герич, — Маємо пацієнтів, які після перенесеної коронавірусної інфекції звернулися з серйозними ускладненнями. Вони за показниками здорові і раптом через місяць чи декілька місяцівиникає ускладнення. Ці ускладнення загрозливі, потребують негайного втручання хірургів, бо люди можуть померти.

Йдеться насамперед про легеневі ускладнення — пневмосклерози, коли розвивається дихальна недостатність і людина відчуває, що не може адекватно дихати. У групі ризику — кому за 50 років, при цьому мають серед супутніх захворювань цукровий діабет, серцево-судинні недуги. Почали до нас звертатися пацієнти з тромбозами судин. Найчастіше — тромбози кінцівок, але є також і тромбози внутрішніх органів, зокрема, тонкої та частини товстої кишок. Порушується згортання крові. Тромби закупорюють важливі артерії, вени, які живлять внутрішні органи, як наслідок, виникає кисневе голодування й омертвіння… Ці внутрішні органи є життєво важливими, якщо вчасно не діагностувати проблему, доведеться видаляти внутрішній орган.

— Як людина розуміє, що з нею не все гаразд?

— Біль. Проявляється інтенсивним раптовим болем у животі. Цей біль виникає зненацька без якихось попередніх симптомів. Може бути блювання, нудота… Люди викликають «швидку», яка їх доставляє у нашу лікарню. Буває, що нас кличуть до таких пацієнтів на консультацію у терапевтичні відділення, де перебувають на лікуванні ковідні хворі, — й у них виникають такі ускладнення. Варто попередити людей, особливо старшого віку, які перехворіли на ковід, якщо раптово виникають болі у нижніх кінцівках, у животі або погіршується дихання, негайно слід звертатися до медиків, не пробувати займатися самолікуванням, не чекати, що «само розсмокчеться». Вкрай важливим є час, щоб не допустити до омертвіння органа.

А ще на фоні ковідної інфекції розвиваються раптові пневмоторакси — скупчення повітря у грудній клітці, яке стискає легені або навіть серце. Виникають серйозні запалення легень, які призводять до того, що розплавляється оболонка, яка їх покриває. Тут необхідні хірургічне втручання.

Схожі новини