Передплата 2024 ВЗ

Призначені Порошенком судді КСУ не голосували за скандальне рішення про електронне декларування - Центр протидії корупції

  • 30.10.2020, 09:06
  • 825

Скандальне рішення щодо електронного декларування не підтримали чотири судді Конституційного суду, трьох з них призначив за президентською квотою Петро Порошенко

Прізвища суддів оприлюднив на своїй сторінці у Facebook центр протидії корупції.

  • Це Сергій Головатий, який був призначений Порошенком в лютому 2018 року, колишній нардеп і член Венеційської комісії.
  • Василь Лемак призначений Порошенком у лютому 2018 року, колишній професор Ужгородського національного університету.
  • Віктор Колісник, призначений Порошенком в січні 2016 року, експрофесор Університету імені Ярослава Мудрого.
  • Ще один суддя — Олег Первомайський, призначений Верховною Радою у вересні 2018 року (квота Народного Фронту). Колишній доцент Університету імені Тараса Шевченка.

«Головатий і Лемак написали окремі думки, в яких не погодились з рішенням своїх колег. Головатий пише, що Україна має незворотній європейський та євроатлантичний курс. А згідно з Угодою про асоціацію з ЄС, боротьба з корупцією є одним із пріоритетних напрямків співробітництва між Україною та Євросоюзом. За його словами, Україна взяла зобов’язання протидіяти корупції», — повідомляє ЦПК.

«Є практика ЄСПЛ, що декларування активів публічних діячів має легітимну мету, котра є потрібною в демократичному суспільстві. Наш підхід до декларування позитивно оцінили профільні міжнародні організації», — йдеться у заяві. Головатий не вважає перевірку суддів з боку НАЗК тиском на судову владу, бо це переслідує легітимну мету — запобігання корупції. Він зазначає, що притягнення судді до відповідальності за корупцію жодним чином не є «контролем» над суддею. Він також зазначає, що КСУ обґрунтували усе це неконституційним контролем над суддями, але скасували норми закону про декларування не тільки щодо суддів, а й щодо всіх чиновників взагалі. Це також не має юридичного обґрунтування — резюмує ЦПК.

Схожі новини