Передплата 2024 «Добрий господар»

Будуть чи не будуть дебати між Садовим і Синюткою?

“Олеже Михайловичу, не впевнений, що сміттєвий завод - найкомфортніше місце для дебатів... ”

Другий тур виборів голови Львівської ОТГ має відбутися 15 листопада. У першому турі теперішній міський голова Львова Андрій Садовий набрав 39,79% голосів, а його опонент, нардеп від «Європейської Солідарності», ексголова Львівської ОДА Олег Синютка — 31,8%. Тепер головна інтрига точиться довкола дебатів між Садовим і Синюткою. Чи відбудуться?

Садовий дав зрозуміти, що погодиться на дебати лише на «Суспільному» телеканалі, і то за умови, якщо буде дотримано усіх правил політичного етикету — жодного поливання брудом і згадування давніх помилок… Натомість Синютка, який прагне переконати виборців у тому, що у місті Лева давно пора міняти господаря, впевнений: запитання на дебатах мають бути якомога гострішими, дискусія — запеклою.

Нагадаємо, напередодні першого туру Синютка запропонував публічні дебати на одному із львівських телеканалів. Але Садовий відмовився, мовляв, така процедура не передбачена законодавством… Одразу після першого туру Синютка запропонував Садовому провести дебати на… сміттєпереробному заводу у Львові. Це такий тонкий натяк на ключове недопрацювання Садового на посаді мера — відсутність рішення проблеми зі сміттям. Садовий відповів Синютці так: «Олеже Михайловичу, не впевнений, що сміттєвий завод — найкомфортніше місце для дебатів. Ну, але як скажете…». Водночас Садовий заявив, що на заводі на вул. Пластовій неможливо говорити про майбутнє Львівської ОТГ — не дозволяють норми безпеки. «Це будівельний майданчик, де місто завершує підготовчі роботи, — розповів Садовий. — Переможець тендеру, нідерландсько-литовський консорціум WTT-Axis, заходить на ділянку до кінця року».

Невдовзі після цього у родині мера Львова повідомили: дружина й теща захворіли на коронавірус, тому Садовий пішов на самоізоляцію. Чи зірвуться дебати? Як розповіла «ВЗ» прессекретарка міського голови Львова Христина Процак, Садовий на ізоляцію Садовий пішов не на два тижні, а лише на кілька днів. Якщо другий тест на ковід буде негативним (перший тест коронавірусу не підтвердив — Авт.), мер планує повернутися на роботу. «Андрій Іванович готовий дебатувати, але якщо це буде на нейтральному майданчику, — відзначила Христина. — Не погоджується на спілкування на приватних телеканалах, які будуть підтримувати того чи іншого кандидата. Погоджується лише у студії на телеканалі «UA: Суспільне».

Коментар для «ВЗ»

Олексій Роговик, політичний експерт, регіональний аналітик руху «Чесно»

Будучи чи не будуть дебати, залежить лише від волі двох учасників: чи домовляться про спільний майданчик, про спільні правила, і чи домовляться взагалі… У родині Садового — захворювання на коронавірус, і це теж може вплинути на те, чи відбудеться така розмова.

Після першого туру перед учасниками дебатів стоять різні політичні завдання. Для Синютки — наростити рейтинг і зменшити дистанцію, яка утворилася при голосуванні в першому турі. Тож має обрати наступальну стратегію, для нього дебати є важливішими, ніж для Садового.

У другому турі вирішальними будуть голоси тих виборців, які в першому турі голосували за інших кандидатів. У Садового та Синютки є «ядерні» електорати, які й надалі будуть їх підтримувати, але боротьба йде за тих, хто ще не визначився. Тому дебати потрібні: тим, хто досі не знає, за кого голосувати, треба дати можливість визначитися.

Схожі новини