Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Що краще їсти під час хвороби: поради експерта

  • 29.10.2020, 15:55
  • 1 101

Повноцінний раціон та достатня кількість рідини є ключовими у відновленні під час хвороби

У разі інфекції організм повинен інтенсивно працювати, щоб забезпечити імунну відповідь та мати для цього енергетичні запаси. Йому також потрібні поживні нутрієнти — білки, жири, вуглеводи та харчові волокна — клітковина. Цього всього не можуть вмістити жодні пігулки, пише ексміністерка Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Як пов'язані їжа та імунітет?

Загалом збалансований раціон потрібен для запобігання хронічним хворобам і відхиленню індексу маси тіла в той чи інший бік від здорового, та для підтримки балансу мікроорганізмів кишківника. Харчування, що якісно і кількісно недостатнє, та низький індекс маси тіла пов'язані із неадекватним співвідношенням різних ланок імунної системи. Тож імунна система потребує «харчування» для своєї роботи.

У людей, що недоотримують їжі, значно менше клітин імунної пам'яті, В-клітин, що утворюють антитіла, природних кілерів, моноцитів та клітин, що беруть участь в розпізнаванні хвороботворних мікробів, мутованих клітин. Зате надто багато наївних клітин, тобто тих, що ніколи не зустрічалися з чужорідними молекулами та не пройшли всі кола добору і дозрівання.

У людей з надто низьким індексом маси тіла і неповноцінним харчуванням імунна система досить незріла, «слабка» і не готова давати відсіч.

Попри те, що під час хвороби з кашлем, підвищеною температурою чи навіть без відчуття смаку, вам може не хотітися їсти та ви можете не відчувати голоду, підтримувати свій організм за допомогою нормальної їжі важливо.

Що їсти у разі хвороби? Нижче наведені продукти і страви, які рекомендовані у разі застуди чи грипу, тож під час хвороби на Covid-19 також можуть бути.

  • Овочевий суп чи курячий бульйон, які можна просто пити та досить легко приготувати самостійно.
  • Прості вуглеводи. Це різні крупи чи цільнозерновий хліб. Майже прості вуглеводи, від яких, не болить живіт, а смак не дратує. Це важливо, адже під час хвороби часто нудить, і від запаху яєчні з шинкою може стати погано. Тож, приміром, звичайний рис чи тост можуть гарно виконати цю функцію.
  • Імбир. Його також можна заливати окропом і робити з нього напій чи додавати його в чай, чи їсти мариновані «пелюстки». Імбир допоможе врятуватися від нудоти.
  • Продукти з вітаміном С. У цьому випадку краще їсти щось багате на різні нутрієнти, тож обирайте перець чилі чи просто паприку, ківі, полуницю, брюссельську капусту, броколі чи виноград. Можливо, у вас в морозилці є заморожені ягоди смородини. Вони також містять багато вітаміну С.
  • Зелені овочі та бобові. Це зелень, броколі, листова капуста, горошок. Їх все ж важче себе змусити їсти, але пам'ятайте про опцію овочевих супів. Ці нутрієнти містять про-вітамін, А та багато магнію, фолату і знову ж таки вітаміну С.
  • Не уникайте білків. У разі хвороби вони дуже важливі через брак рухової активності, коли ви залишаєтеся на лікуванні вдома і часом не проходите й сотні кроків. Джерела білка є різноманітні — це безліч бобових: сочевиця, нут, горох, м'ясо птиці, кисломолочний і твердий сир, яйця, риба, м'ясо тварин. Вам може не хотітися такої «тяжкої» їжі, утім, можна знайти вихід — випити чай з кількома горішками, додати в салат трохи нуту, з'їсти шматочок сиру з цільнозерновим тостом. Пам'ятайте, що порція може бути невеликою.

Тепер про вітаміни.

Жодні добавки не замінять повноцінний раціон, і саме їжа, яку ми їмо, має бути першоджерелом всіх корисних речовин. Це працює і коли йдеться про звичайний щоденний раціон, і коли ми хворіємо.

Звичайна їжа має безліч переваг над пігулками, якими б вони не були

Звичайна їжа має безліч переваг над пігулками, якими б вони не були. Продукти є більш поживними, адже містять різноманітні речовини, які неможливо додати в пігулку, наприклад, клітковину, а також є хорошими джерелами антиоксидантів — речовин, які уповільнюють природний процес, що призводить до пошкодження клітин і тканин. Наразі немає доказів, що антиоксидантні добавки мають ті ж самі переваги, що й антиоксиданти в їжі.

Читайте також: Вчений зруйнував найвідоміші міфи про «здорове» харчування

Тож не варто обирати між пігулками та повноцінною їжею, коли хворієте. Це нездоровий підхід у піклуванні про себе. Також, якщо не впевнені щодо доцільності та наукової обґрунтованості своїх порад та досвіду в лікуванні Covid-19, краще не поширюйте свої дописи чи сторіз. Те, що якісь речі та підходи допомагають вам, не означає, що це допоможе комусь іншому, але точно може нашкодити.

Схожі новини