Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Празі згоріла пам'ятка української архітектури XVII століття

  • 29.10.2020, 10:35
  • 709

У парку Сади Кінських у Празі 28 жовтня згоріла унікальна дерев'яна українська церква Святого Михайла 17 століття. Пожежу ліквідували шість пожежних команд

Як пише Novinki, в результаті НП ніхто не постраждав, але вогонь, який охопив всю дерев’яну конструкцію, майже повністю знищив пам'ятку архітектури.

«Дзвіниця обвалилася. Ми вийняли кілька балонів з пропан-бутаном під тиском із церкви, які охолодили», — розповів один із рятувальників.

Для з’ясування причин пожежі на місце події прибули слідчі. Тим часом влада Праги ініціювала створення громадського збору для реставрації згорілої церкви Святого Михайла. Збирати кошти почнуть вже 29 жовтня. Цю інформацію підтвердив у своєму Twitter і посол України у Чехії Євген Перебийніс.

«За щойно оприлюдненою інформацією речника магістрату міста Прага Віта Гофмана, 29 жовтня буде оголошено публічний збір пожертв на відновлення церкви», — написав він.

Читайте також: На Івано-Франківщині палала старовинна дерев'яна церква

Церква Святого Михайла — дерев’яний православний храм, побудований в другій половині 17 століття в Україні. У першій половині 20 століття його було розібрано та перевезено до Садів Кінських. Зрештою церква стала частиною колекцій Етнографічного музею.

Унікальна пам'ятка збудована у так званому бойківському стилі з елементами народного бароко. Церква має довжину близько 14 метрів і ширину 8 метрів. Висота дзвіниці становила близько 17 метрів. З 2008 року у храмі проводилися богослужіння православної церкви.

Схожі новини