Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Зіпсоване свято

Дитина випадково проковтнула дротик, яким кондитери прикріпили декор до торта

Семирічна дівчинка з Дрогобича поскаржилася мамі, що після того, як з’їла фігурку киці з мершмелоу, її почало щось колоти у горлі. Виявилося, зі шматком кондитерського виробу дитина проковтнула ще й дротик, за допомогою якого декор кріпився до торта.

За припущенням лікарів, які оглядали дівчинку, мама намага­лась самотужки дістати стороннє тіла з горла доньки, але її зусилля дали протилежний ефект — шматок металу ще глибше зайшов у тканини. Тож жінці не залишалося нічого іншого, як зверну­тися по допомогу до медиків. Районний ЛОР, проаналізувавши рентген-знімки, скерував маленьку пацієнту у Львівський ОХМАТДИТ. Дістати дротик можна було лише оперативним шляхом.

Фото Львівського ОХМАТДИТу
Фото Львівського ОХМАТДИТу

Як розповів «ВЗ» завідувач відділення дитячої отоларин­гології Федір Юрочко, дитині дове­лось зробити наркоз за особливою методикою, без застосування ендо­трахеальної трубки: «Вона би перекри­ла горло, утруднивши доступ хірургам до стороннього тіла у горлі пацієнтки», — пояснює пан Юрочко.

До операційної бригади, крім Федора Юрочка, ввійшли лікар-отоларинго­лог Дзвінка Копанська, лікарі-анес­тезіологи Андрій Галян і Володимир Міщук, сестра-анестезистка Оксана Кузишин та операційна медсестра Надія Гуняк.

Шматок дротика, який застряг у тка­нині кореня язикового мигдалика, — 2 см завдовжки, але зверху стирчала лише його верхівка, а це — буквально кілька міліметрів металу. Тож під час операції лікарі застосовували ендоскоп, який до­зволяє багатократно збільшити зобра­ження, що виводиться на монітор.

Акуратно зачепивши кінчик сто­роннього тіла щипцями, витягли його з горла пацієнтки. Розрізу тканин не проводили, тож після того, як дівчин­ка відійшла від наркозу (операція була проведена зранку), наступного дня її вже виписали з лікарні. «Телефону­вав до мами — мама щаслива і дитина теж. Почувається добре. Про нещодав­ню пригоду згадує зі сміхом. Діти швид­ко забувають погане», — каже завіду­вач ЛОР-відділення. І додає: діти часто ковтають дрібні предмети, але випадки, коли дитина проковтнула предмет, який гострим кінцем зачепився за тканини і застряг там, на щастя, є рідкісними.

Схожі новини