Передплата 2024 «Добра кухня»

У 87-м професорка читає лекції по Скайпу!

Довелося опановувати і Вайбер, і Скайп, й інші технічні новинки сьогодення

Через карантин в Україні все більше закладів освіти переходять на дистанційне навчання. Важко учням, але викладачам, особливо поважного віку, адаптуватися до нових форм викладання теж ой-як непросто. Але 87-річна заслужена професорка Волинського національного університету імені Лесі Українки, докторка філологічних наук, завідувачка кафедри слов’янської філології Луїза Оляндер переконує: не такий страшний вовк, як його малюють. Вона опанувала всі засоби зв’язку і поєднує різноманітні платформи для ефективного навчання своїх студентів.

— Не можна все життя їсти одну картоплю, — говорить пані професорка про роботу.

Понад пів століття вона навчає студентів у ВНУ. За ці роки вона ефективно застосовувала різні методи навчання. Але дистанційні платформи, продиктовані карантином у зв’язку з поширенням коронавірусу, виявилися для неї і для багатьох колег з різних вузів України справжнім відкриттям. Довелося опановувати і Вайбер, і Скайп, й інші технічні новинки сьогодення. Хоч з Інтернетом «подружилася» давно — з його допомогою займається самоосвітою: часто слухає лекції філософів і мовознавців, бере участь у наукових обговореннях і робить дослідження з фахівцями з усього світу.

Луїза Оляндер переконана: безпосереднє спілкування нічим не можна замінити. Адже не вдається продемонструвати весь підготовлений для викладення матеріал, передати дітям цікаві книжки. Та введення дистанційного навчання у нинішній ситуації в Україні вважає виправданим. Лекції вона читає онлайн, а от консультації студентам надає під час телефонної розмови.

— Робота на відстані допомагає економити багато ресурсів і викладачів, і студентів. Вона вимагає нових методик, яких ми ще не знаємо, але будемо шукати, — говорить пані Луїза.

Схожі новини