Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Людські рештки на "Титаніку" призвели до нового скандалу

  • 25.10.2020, 15:55
  • 1 220

Одна з найвідоміших корабельних аварій в історії людства спровокувала новий судовий процес. На ньому сперечаються щодо того, чи варто турбувати людські тіла, які досі можуть бути всередині "Титаніка"

Це потрібно для того, аби дістати систему радіозв'язку із затонулого корабля.

«Титанік» затонув понад 100 років тому і досі залишається найвизначнішою корабельною аварією усіх часів.

Зараз точиться нова суперечка з приводу того, чи залишити 1500 загиблих у спокої під водою, або потурбувати їх, щоб дістати звідти артефакт, який зіграв ключову роль у трагедії.

Американська компанія RMS Titanic, Inc. хоче дістати із затонулого корабля бездротовий телеграфний апарат «Марконі», який транслював сигнали біди з корабля у перші години 15 квітня 1912 року. Це допомогло врятувати життя близько 700 людей на рятувальних човнах.

Однак уряд США виступає проти цих планів, стверджуючи, що ця операція порушить федеральний закон і міжнародну угоду про визнання затонулого корабля пам'яткою.

"Титанік" відправляється із Саутгемптона 10 квітня 1912 року
"Титанік" відправляється із Саутгемптона 10 квітня 1912 року

Із чого все почалося

На початку цього року компанія RMS Titanic Inc. оголосила про плани підняти на поверхню бездротову систему «Марконі» за допомогою підводного робота до літа 2021 року.

Це оголошення призвело до відкриття справи, яку наразі розглядає апеляційний суд в американському штаті Вірджинія.

Спочатку суддя дозволив продовжувати експедицію, заявивши, що підняття радіостанції «зробить свій внесок у спадщину, яку залишив «Титанік».

Але американські федеральні юристи стверджують, що такі плани є незаконними.

Минулого року США та Британія підписали угоду, яка надає урядам більше повноважень щодо забезпечення збереження та поваги до останнього місця спочинку понад 1500 пасажирів та екіпажу.

Читайте також: Показали, як виглядає корабель «Титанік» через понад 100 років

Один із радників експедиції стверджував, що навряд чи на затонулому кораблі залишалися людські тіла, але Національне управління з питань океану та атмосфери США (NOAA), яке представляє суспільний інтерес у справі, заявляє, що експедиція ризикує потурбувати людські рештки, які можуть бути всередині корпусу Титаніка.

«Внутрішні простори корпусу, особливо у недоторканій носовій частині, навіть якщо їх затопило під час потоплення, могли не зазнати впливу зовнішнього середовища», — йдеться в повідомленні.

Президент RMS Titanic Inc. Бреттон Гунчак попереджає, що час спливає, і наполягає на проведенні експедиції задля «віднайдення неймовірного шматочку історії».

«Хоча багато предметів, що залишились в уламках „Титаніка“ та навколо них, здатні пролити світло на життя його пасажирів для багатьох поколінь, лише один предмет розповість історію усіх уцілілих», — сказав він.

«Зрештою, радіосистема „Марконі“ залишається неоспіваним героєм, адже незліченні покоління сімей живуть лише завдяки тому, що радіо кричало від імені їхніх предків».

Схожі новини