Передплата 2024 «Добре здоров’я»

На порозі катастрофи: чому Донбас може стати другим Чорнобилем

  • 25.10.2020, 10:15
  • 1 048

Тимчасово окуповані території Донбасу наразі на межі екологічної катастрофи через радіаційне забруднення

Про це заявив віцепрем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков на Спеціальному київському безпековому форумі.

«Не забуваймо ще й про екологічну катастрофу та її небезпеки. Не лише через забруднення повітря, ґрунту внаслідок розривів боєприпасів або замінування. Є й інші — радіоактивні викиди. Мало хто знає, що в 1979 році на території шахти „Юнком“, яка сьогодні розташована на тимчасово окупованому Донбасі, радянська влада здійснила ядерний вибух: 0,3 кілотонни в тротиловому еквіваленті. Після вибуху радіоактивну капсулу залишили в сухому стані та відкачували із шахти воду, щоб виключити потрапляння радіації на поверхню і в ґрунтові води. За нашою інформацією, два роки тому окупаційні адміністрації припинили відкачування води з цієї шахти, і наразі радіоактивна вода вже надходить в горизонти питної води», — наголосив Резніков.

Він уточнив, що також припинено відкачування води з десятків інших закритих шахт на окупованому Донбасі. А на об’єктах, які поки працюють, порушуються екологічні норми.

«Ще кілька місяців, і ми можемо мати екологічну катастрофу на окупованих територіях Донбасу», — застеріг Резніков, додавши, що катастрофа також загрожує південним районам Ростовської області РФ.

Читайте також: Біля кордонів Росії датчики зафіксували викид радіації

Віцепрем’єр поінформував, що на початку жовтня в режимі відеоконференції провів переговори з генеральним директором МАГАТЕ (Міжнародного агентства з атомної енергії) Рафаелем Гроссі. Було озвучено запит України про вимогу провести експертизу і відправити моніторингову місію групи експертів від МАГАТЕ на Донбас.

«Звичайно, на сьогодні питання, чи пропустять російські проксі експертну групу на ці території, залишається поки відкритим», — заявив Резніков.

Він зазначив, що аналогічна ситуація спостерігається і в незаконно анексованому Криму.

«Фахівці не виключають, що існує загроза радіаційного забруднення, як мінімум, акваторії Азовського моря. І наслідки екологічної катастрофи на півночі Криму торкнуться не лише України, а й всього чорноморського регіону — Румунії, Болгарії, Грузії, Туреччини», — розповів віцепрем’єр.

Схожі новини