Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вирощують яблука не гірші, ніж польські

У місті Лева відзначили Всесвітній день яблук

У Львівському палаці мистецтв уперше провели День яблук. Організатори — департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА, Асоціація фермерів і приватних землевласників Львівщини, виробники.

«За останні кілька років Львівщина збільшила обсяги виробництва плодів та ягід. У сільськогосподарських під­приємствах площа яблуневих садів становить майже поло­вину насаджень — загалом 2,5 тис. га», — зазначила т.в.о. директора департаменту агропромислового розви­тку ЛОДА Людмила Гонча­ренко.

На виставці представили кращі взірці свого цьогоріч­ного врожаю компанії «Яро­Сад» із Жидачівського райо­ну, яблунева компанія ТОВ «Флора-Захід», що у селі Ріп­нів Буського району, ФГ «Єв­росад» — з Мостиського ра­йону, ФГ Green Garden — з Буського району.

Фермери демонструва­ли цьогорічний урожай пло­дів — хрумкі, соковиті, якісно зрілі плоди найрізноманіт­ніших сортів: Айдаред, Ред Джонапринц, Ред Чіф, Джо­нагоред, Голден Резистент, Гала Маст, Гренні Сміт, Гол­ден Делішес, Флорина тощо. «Яблука такі смачні. Наші фермери теж навчилися ви­рощувати їх. З такими яблу­ками вони можуть конкуру­вати зі своїми закордонними колегами», — розповіла пані Марія, яка прийшла на День яблук разом зі своєю онуч­кою Златою. Та теж не нудь­гувала під час свята. Для най­менших учасників виставки працювала локація розваг, де відбувалися цікаві майстер­класи, вікторина «Її яблуч­на величність», а всі охочі на майстер-класі могли виго­товити «Яблучну листівку». У винагороду отримали смач­ні та корисні призи — яблука.

«Зараз на Львівщині йде закладання плодових садів, зокрема яблуневих, — розпо­вів голова Асоціації фер­мерів та приватних зем­левласників Львівщини Ярослав Кардаш. — Ми роз­повідаємо садоводам-почат­ківцям, які сорти варто са­дити на Львівщині. Найбільш популярним сортом яблук, який зараз культивують на Львівщині, є Айдаред. Плоди його стійкі, добре зберігають­ся навіть за відсутності спе­ціалізованих холодильників. Широко вирощуються осін­ні сорти — Слава перемож­цям, Білий налив. Хоч люди старшого віку шукають Ранет. Однак із кожним роком все менше і менше вирощується такого садибного матеріалу, бо не має широкого зацікав­лення у торгових мережах», — розповідає Ярослав Кардаш.

Чи вродили цьогоріч яблу­ка? «Урожай яблук багато в чому залежить від погодних умов. Цього року, як і попере­днього, він далеко не найкра­щий. Адже у травні були пізні заморозки і були пошкоджені цвітіння, і навіть під закладан­ня плодів посипалася зав’язь», — зазначив Ярослав Кардаш.

Схожі новини