Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Балаган Чесності» – гімн людським чеснотам

  • 24.10.2020, 11:00
  • 1 164

У Львівському академічному театрі «Воскресіння» відбулася прем’єра – за комедією італійського драматурга Луїджі Піранделло «Насолода від чесності»

Довгоочікувана прем’єра вистави «Балаган Чесності» у театрі «Воскресіння» пройшла з великим успіхом. Львів’яни мали би побачити нову постановку ще у березні, але тоді саме почався карантин, тому довелося відкласти прем’єру до кращих часів. Виставу так і не побачив директор і художній керівник театру Ярослав Федоришин, який помер наприкінці березня…

В Україні це перша постанов­ка маловідомої п’єси італій­ського письменника Луїджі Піранделло (1934 року він був лауреатом Нобелівської премії з літератури). Прем’єра першої постановки відбулася в листопа­ді 1917 року в Турині. В Італії п’єса досить популярна, ставиться часто, в 60−70-х було знято кілька художніх фільмів за її мотивами.

У центрі сюжету — афера з фіктивним одруженням. За сюжетом маркіз Фабіо (Воло­димир Губанов) хоче фіктивно одружити свою вагітну коханку Агату (Марія Ковалик, Віра Ціхацька), щоб зберегти своє добре ім’я. Знаходять на роль фіктивного чоловіка Бальдові­но (Петро Микитюк), але той вирішує поводитися чесно…

Режисером запросили кия­нина Ігоря Задніпряного, який у минулому сезоні став голо­вним режисером у львівському Першому театрі. У цій постанов­ці він пропонує глядачеві виставу у стилі італійської комедії «дель арте», або ж театру масок. «Дуже класно і вичерпно говорить го­ловний персонаж Бальдовіно: „Ми постійно когось із себе вда­ємо — я вдаю, ви вдаєте, залежно від тих стосунків, які мають між нами скластися, на нашу думку“. От, напевно, про цю соціальну маску ця вистава, тому що ця со­ціальна маска — наскрізна голо­вна тема творчості Піранделло», — розповів режисер.

Сценографія і костюми Ірини Задніпряної витримані у черво­но-чорно-білій колористиці й на­слідують італійський народний театр.

Схожі новини